Mediu

Ministrul Mediului arata cu degetul spre primari in cazul infringement-ului impus de Bruxelles. Alexe promite dublarea padurilor virgine

2 minute necesare pentru a citi articolul

Ministrul Mediului, Costel Alexe, asteapta ca administratiile publice locale unde s-au inregistrat depasiri constante ale dioxidului de azot sa intocmeasca planurile de masuri pentru reducerea emisiilor si spera ca acestea sa convinga Comisia Europeana ca intr-un timp cat mai scurt sa ridice infringement-ul.

“Trebuie mentionat ca sursa principala a NOx-ului este traficul. Vorbim aici de Bucuresti, Iasi, Brasov, Cluj si Timisoara, unde in ultimii aproximativ 10 ani s-au inregistrat depasiri anuale pentru NOx.

Am avut deja discutii incepand cu ziua de ieri cu primarii acestor localitati. Luni si marti, vom avea consultari pentru ca in termen de patru luni de zile aceste administratii publice locale trebuie sa transmita Comisiei Europene planul de masuri, planul de actiuni si ceea ce vor intreprinde pentru ca evident aceste limite sa scada, iar Romania, unde Ministerul Mediului Apelor si Padurilor este avocatul acestor administratii, sa claseze aceasta procedura de infringement. (…)

Asteptam masurile (…) pentru a putea fi comunicate Comisiei Europene si am speranta ca intr-un timp cat se poate de scurt vor convinge Comisia Europeana ca aceasta masura de pre-infringment sa fie ridicata”, a spus Alexe, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat ca, in ultima perioada, multe administratii locale au investit in mijloace de transport in comun electrice, punctand ca si Ministerul Mediului, prin Administratia Fondului de Mediu, a avut anul trecut si va avea si anul acesta un program pentru finantarea transportului electric in comun.

Intrebat ce se va intampla daca administratiile vizate de procedura de infringement nu respecta termenul celor patru luni, Costel Alexe a spus ca exista riscul de a se ajunge Curtea Europeana de Justitie, unde se poate da o condamnare, dar si sanctiuni financiare.

Ministrul promite dublarea suprafetei padurilor virgine din Romania

Tot vineri, Costel Alexe a promis ca suprafata de paduri virgine din Romania se va dubla.

“De astazi, 40.000 hectare de noi paduri virgine si cvasi-virgine din Romania se afla sub protectie stricta. Cand am preluat mandatul, Catalogul Padurilor Virgine avea incluse circa 28.000 de hectare. Am spus de atunci ca Romania are mult mai multe suprafete de atat si, astfel, mi-am asumat ca o sa dublez suprafetele padurilor virgine si cvasi-virgine puse sub protectie, pana la finalul mandatului meu.

Astazi (vineri – n.red.) va anunt ca am reusit mult mai devreme ceea ce mi-am propus si cu o suprafata mult mai mare decat am estimat initial. Avem pregatita licitatia pentru studiile a 39.865 de hectare de paduri virgine si cvasi-virgine”, a declarat ministrul Mediului, citat de Mediafax.

In prezent, cele mai multe paduri virgine si cvasi-virgine din Romania se afla in judetele Caras-Severin (26%), Hunedoara (14,7%), Maramures (9,6%), Brasov (8,3%), Prahova (7,8%).

Declaratiile au fost facute in timpul unei vizite de lucru in padurea virgina Muntele Rosu din judetul Prahova.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *