Politica

Cum încearcă AUR să devină un partid frecventabil. Miza alegerilor europarlamentare din 2024 ANALIZĂ

6 minute necesare pentru a citi articolul

În cel mai recent sondaj de opinie partidul AUR se află pe locul doi în intențiile de vot pentru parlamentare, la egalitate cu PNL. Deși actuala putere a promis că nu se va alia cu formațiunea lui George Simion, AUR a depus în ultimele luni eforturi pentru a deveni frecventabil și a început deja o campanie electorală la limita legalului.

Conform ultimului sondaj CURS, realizat la comanda PSD, AUR este la egalitate cu PNL în intențiile de vot pentru alegerile parlamentare, cu 19%. Premierul și liderul social-democraților Marcel Ciolacu a anunțat recent că atât timp cât se va afla la cârma partidului, PSD nu va face alianță cu AUR și că nu ia în calcul nicio astfel de variantă pentru alegerile din 2024.

„Nu am avut niciodată de gând şi nici nu luăm, în acest moment şi cred, mai mult ca sigur, cât timp sunt eu preşedinte al Partidului Social Democrat, o alianţă cu AUR”, a declarat Marcel Ciolacu. Anunțuri similare au venit și din partea liberalilor, însă un eventual scor favorabil pentru AUR la alegerile din 2024 le-ar putea face pe cele două partide să se răzgândească. Mai mult, formațiunea condusă de George Simion a depus în ultimele luni eforturi pentru a deveni frecventabilă anul viitor. De asemenea, în scenariul în care partidul Dianei Șoșoacă S.O.S România intră în Parlament (în prezent este cotat cu 4%), AUR ar putea fi avantajat întrucât va avea imaginea unei alternative la S.O.S România.

AUR își caută aliați internaționali

În ciuda unor poziții controversate ale partidului, pe 28 august liderul AUR George Simion a avut o întâlnire cu ambasadorul Israelului în România Reuven Azar. În mod atipic, pagina de internet a AUR a prezentat această întâlnire doar sub forma unui comunicat, în limba engleză, fără vreo mențiune în limba română. În urmă cu un an, ministerul de Externe din Israel a declarat că AUR ar trebui să se dezică de antisemitism și negaționism al Holocaustului înainte de a lucra cu guvernul israelian. Între timp însă, actualul guvern al lui Beniamin Netanyahu ar fi făcut presiuni asupra ambasadei Israelului la București să reia legătura cu AUR.

Întrebat dacă această întâlnire face parte din strategia AUR pentru a deveni un partid frecventabil, politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru Ziare.com că efortul a venit din partea Israelului, nu neapărat din partea lui George Simion.

„Ambasadorul Israelului nu poate să participe la o asemenea întâlnire fără să primească indicații. A existat o întreagă dezbatere în interiorul ministerului de Externe cu privire la acest lucru. Este vorba de o viziune prolifică a prim-ministrului Netanyahu, nu e nici măcar o noutate, a încercat și cu Liviu Dragnea la momentul respectiv. Interesele Israelului sunt acelea de a sprijini partidele de extremă dreaptă antisistem în sensul în care nu sunt acceptate în familia europeană.

Israelul aduce în discuție ordinea mondială internațională, nu recunoaște hotărârile ONU din 1948 privind Ierusalimul și cele ulterioare iar Simion se angajează într-un comunicat în limba engleză să recunoască coloniile din Samaria și Iudeea, adică din Cisiordania. Colonii care sunt din punctul de vedere al ONU, al UE șamd, ilegale și cere Israelului să se retragă din teritoriu”, a explicat Pîrvulescu, care precizează că situația din prezent din Israel este una gravă. „Doar cei care nu sunt lucizi nu realizează ce se întâmplă în Israel, situația e cât se poate de gravă, cu atacuri asupra statului de drept, încercarea de schimbare a organizării sistemului de justiție și politizarea Curții supreme de Justiție”, mai subliniază analistul.

Pîrvulescu mai amintește și de alte tentative eșuate ale AUR de a se face legitim pe scena internațională.

„Simion a încercat pe toată linia să obțină legitimitate. La Congresul de la Madrid a fost respins, inclusiv de VOX la Congresul Conservatorilor Europeni. În 2021 a încercat o apropiere de Budapesta. Într-un interviu pentru presa maghiară îl creiona pe Viktor Orban ca fiind modelul său politic. Dar e foarte complicat, Viktor Orban ar trebui să accepte pozițiile anti-maghiare flagrante ale militanților AUR, dacă nu ale AUR”, explică specialistul.

Exemplul din Italia

Mai departe, politologul subliniază că AUR nu poate deveni un partid frecventabil și poate doar fi recondiționat de formațiunile care-i sunt asemănătoare.

„Dacă Macron se sărută cu Meloni, asta nu înseamnă că Fratelli di Italia este un partid respectabil. (…) Dacă AUR obține un rezultat bun la alegerile europene din 2024, atunci cu siguranță, din familiile occidentale conservatoare vor încerca să-l curteze, dar vor trebui să abandoneze niște condiții. Și nu doar antisemitismul”, mai arată analistul.

O șansă pentru AUR ar putea fi conservatorizarea partidului, dar, în opinia lui Cristian Pîrvulescu, o astfel de mișcare ar duce imediat la pierderea electoratului. Întrebat cum se pupă votanții AUR cu ideea întâlnirii dintre George Simion și ambasadorului Israelului, politologul amintește că aceasta a fost comunicată foarte sumar.

„Dar au ajuns să cunoască această întâlnire? Ea este dezbătută de site-urile care sunt considerate ostile AUR, nu ajunge la electoratul AUR. Acesta este și motivul pentru declarația este în frumoasa limbă engleză, care este în general puțin accesibilă electoratului AUR, și în plus față de acest electorat se vor găsi explicații întotdeauna valabil.

Problema este că în interiorul AUR există mai multe curente, care sunt incompatibile, iar unul dintre ele este curentul neolegionar care este profund antisemit. Vă dau un exemplu, declarația făcută de Claudiu Târziu anul trecut când spunea că Holocaustul este o temă minoră și că nu trebuie să fie o disciplină aparte, că poate fi parte dintr-un capitol dintr-un manual de istorie. Este tipul de declarație pe care Jean-Marie Le Pen a făcut-o în 1987 când spunea despre Holocaust că este doar un „amănunt”, un apendice al istoriei. Și a fost condamnat în Franța pentru negaționism. A considera că cei 300.000 de evrei care au fost omorâți în Transnistria este ceva minor este cât se poate de grav. Nu poți să treci peste chestiile astea”, declară Cristian Pîrvulescu.

Acțiuni la limita legalului

Cu mai puțin de un an până la debutul maratonului de alegeri din 2024, AUR pare că a început deja o adevărată campanie electorală, prin diverse acțiuni care nu au fost sancționate de autorități.

La începutul lunii iulie, AUR a pornit caravana sanitară mobilă cu mașini și aparatură medicală de peste un milion de euro. Ocolind legea, partidul a achiziționat autovehiculele prin subvenția de partid, în timp ce o fundație apropiată de partid s-a ocupat de partea medicală. Prima oprire a caravanei a fost în Bacău, acolo unde s-au putut face analize medicale gratuite în trei autospeciale ale partidului.

Conform unei investigații realizate de Libertatea, mașinile au fost cumpărate de la o firmă din Baia Mare și au costat, potrivit lui Simion, aproximativ un milion de euro. Caravana va sta câte o săptămână în fiecare județ, iar din cauza regimului acestea pot staționa la o distanță mai mică de 30 de kilometri de un spital. Astfel, ele nu vor fi prezente în marile municipii, ci mai ales în zona rurală, unde AUR poate face și propagandă politică.

Pentru că AEP a interzis AUR să cumpere aparatura medicală, partidul s-a folosit de o asociație-paravan fondată în 2023 de către un deputat AUR – doctorul Sorin Titus Muncaciu. Acesta s-a ocupat și de obținerea vizelor necesare de la Direcția de Sănătate Publică. Într-o declarație pentru Libertatea, liderul AUR recunoaște că în perimetrul caravanei se va face și propagandă politică.

„Le întindem printr-un membru, nu prin medici, un pliant sau ziar în care să scrie despre AUR. Propaganda politică nu se va face în caravana medicală, în autocar. Poate vom avea și corturi lângă caravana medicală în care se poate face propagandă politică. Noi trebuie să respectăm legea, ca să nu fim puși la închisoare”, a afirmat George Simion pentru sursa citată.

Pe lângă caravane, mai nou AUR a lansat marți, 5 septembrie, campania „ghiozdănelul de aur” în cadrul căreia se angajează să doneze 20.000 de ghiozdane complet echipate către copii din comunităţile locale din întreaga ţară. Partidul a precizat într-o conferință de presă că parlamentari şi membri ai organizaţiilor AUR din toate judeţele vor da startul unei caravane naţionale care va duce ghiozdanele în toate judeţele ţării.

Întrebat despre campaniile tot mai agresive ale AUR, Cristian Pîrvulescu subliniază că acțiunile sunt ilegale, însă nimeni nu are curaj să le conteste.

„Sunt acțiuni de campanie electorală. Ele nu sunt legale în acest moment. Dar se pare că nu e nimeni care să constate lucrul ăsta. Sau nu e nimeni care are curajul să constate. Există o complicitate a unei părți a statului român cu AUR. Aduceți-vă aminte în perioada pandemiei inclusiv membri ai instituțiilor care trebuiau să asigure ordinea publică aderau la teoriile conspirației. Credeți că s-a schimbat ceva între timp?”, a conchis politologul.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.