AnchetePolitica

Prim-procuroarea din Oravița, care se judeca cu statul pentru diurna primită în week-end și în concediu, a pierdut definitiv procesul / Totuși, rămâne cu o parte din banii primiți nelegal pentru că a intervenit prescripția

3 minute necesare pentru a citi articolul

Prim-procuroarea interimară a Parchetului Judecătoriei Oravița, Otilia Isac (fostă Micloșină), a pierdut definitiv procesul cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) pentru diurna primită în week-end și în concedii în perioada 18 martie 2016 – 19 mai 2017, pe când era detașată consilier juridic la ANRSPS, potrivit deciziei Curții de Apel Timișoara (CA TM) din 5 iunie 2020.

Cu toate acestea, procuroarea a rămas cu o parte din suma de aproape 33.000 de lei aflată în litigiu. Aceasta pentru că instanța de apel a constatat faptul că a intervenit prescripția pentru diurna primită nelegal între 7 decembrie 2015 și 18 martie 2016.

”Admite apelul formulat de către pârâta Isac (Micloşină) Otilia Iolanda Elena, împotriva sentinţei civile nr. 1810/10.12.2019, pronunţată de către Tribunalul Caraş-Severin în dosarul nr. 457/115/2019**, în contradictoriu cu reclamanta Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Schimbă în parte sentinţa civilă atacată, în sensul că:

Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune cu privire la pretenţiile constând în diurna achitată pârâtei anterior datei de 18.03.2016 şi, în consecinţă, respinge ca prescrisă acţiunea ce vizează pretenţiile respective.

Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Dispune obligarea pârâtei la restituirea diurnei încasate necuvenit ulterior datei de 18.03.2016, diurnă acordată pentru zilele de repaus săptămânal, sărbători legale, concediu de odihnă, concediu medical, concediu de studii, zile-libere sau alte concedii prevăzute de lege, zilele necesare deplasărilor interne, zilele deplasărilor externe, a celor patru călătorii dus-întors. Definitivă”, este decizia CA TM.

Otilia Isac (Micloșină) a beneficiat de diurnă, fiind detașată să lucreze în alt oraș decât cel de domiciliu. Așa a încasat diurnă de peste 115.000 de lei în perioada decembrie 2015 – mai 2017.

În urma unei adrese a Parchetului General, în care se arăta că diurna se plătește doar pentru zilele lucrate efectiv, nu și pentru zilele de weekend sau concediu, Administrația Națională a Rezervelor de Stat a re-făcut calculele și a ajuns la concluzia că i-a plătit Otiliei Isac (Micloșină) cu aproape 33.000 de lei mai mult decât i se cuvenea. Prin urmare, instituția din subordinea MAI i-a cerut fostei angajate să restituie suma în cauză.

Procuroarea a refuzat și s-a ajuns la proces la Tribunalul Caraș-Severin, unde procuroarea a pierdut.

”Obligă intimata (Otilia Isac n.r.) la restituirea către reclamantă (ANRSPS – n.r.) a sumei de 32.734 lei, reprezentând c/v diurnă încasată necuvenit pentru perioada 07.12.2015-19.05.2017, sumă actualizată cu rata inflației”, a fost decizia instanței.

Procesul a ajuns în apel la Curtea de Apel Timișoara, unde, pe 5 iunie 2020, procuroarea Isac a pierdut din nou.

Cât e diurna de detașare. Potrivit legii, magistrații detașați cu locul de muncă în altă localitate decât cea de domiciliu încasează diurnă de detașare reprezentând 2% din salariul brut.

Spre exemplu, potrivit ultimei declarații de avere din 2019 actuala șefă a CSM, judecătoarea Rodica Țînț, a încasat în 2018 diurnă de detașare de peste 128.000 de lei, diurnă delegație internă peste 10.000 de lei și diurnă delegație externă 168 de euro. Judecătoarea Țînț are domiciliul în Brașov și lucrează în București ca membru CSM. În plus, statul i-a decontat și cheltuieli de transport de peste 17.000 de lei și chiria din București de peste 30.000 de lei.

Cine e procuroarea Otilia Isac, fostă Micloșină. Potrivit propriilor declaraţii de avere şi interese, în 2012, Otilia Micloşină era asistent la cabinetul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.

În 2009, a candidat pentru un loc în CSM, însă nu a câștigat.

A fost detașată apoi director adjunct la Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul MAI și ulterior consilier juridic la Rezervele Statului. Potrivit unor surse judiciare, procuroarea a fost susținută de liderul PSD Ion Mocioalcă și fostul ministru de Interne, Gabi Oprea.

Numele procuroarei a apărut și în dosarul de corupție de la Universitatea ”Eftimie Murgu”, unde ea era titularul cursurilor Drept European şi Relaţii Internaţionale. Asistenta ei, Ruxandra Ghiţă, a fost pusă sub acuzare pentru luare de mită şi plasată sub control judiciar pentru că a primit un parfum în valoare de 210 lei de la investigatoarea sub acoperire pentru a o trece examenul la cursul de Relaţii Internaţionale.

În februarie, procuroarea Isac s-a înscris pentru un post la Inspecția Judiciară, alături de Adina Florea de la Secția Specială, fostul șef al DIICOT, Felix Bănilă, sau fosta adjunctă a DIICOT, Oana Schmidt-Hăineală.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

sursa foto: Pixabay

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *