AnchetePoliticaSporturi

Straniul caz al firmei care a câștigat pe bandă rulantă contracte în Bacău pentru echipamente medicale de protecție. Firele care duc la șeful PSD local, Dragoș Benea

6 minute necesare pentru a citi articolul

Pandemia a determinat multe firme abonate la contractele cu statul să se reorienteze spre comerț cu materiale medicale de protecție și dezinfectanți. E și cazul unei firme din Bacău, care a primit prin încredințare directă zeci de contracte pentru furnizarea de echipamente de protecție, dar a renunțat la multe dintre ele. Patronul firmei, care până acum două luni era furnizor de produse de papetărie, e acuzat că a fost implicat într-o afacere care duce la Dragoș Benea, puternicul baron PSD de Bacău.

Până în luna martie a acestui an, societatea băcăuană Progo Office, deținută de Ioan Daniel Bârgu, vindea papetărie și materiale pentru birotică la mai toate instituțiile descentralizate și la primăriile conduse de pesediști din județul Bacău. Apariția pandemiei a transformat societatea dintr-una cu afaceri locale în una de anvergură națională prin reorientarea rapidă către comerțul cu materiale medicale.

Datele culese de pe platforma de achiziții publice, SEAP, arată că în doar o lună de zile Progo Office a contractat măști, combinezoane și dezinfectanți a căror valoare se ridică la dublul cifrei totale de afaceri a firmei pe anul 2018, adică peste trei milioane de lei.

Spre exemplu, numai spitalul județean din Bacău i-a atribuit un contract de aproximativ 900.000 de euro. Printre cumpărători, pe lângă Spitalul Județean Bacău, se numără Spitalul Municipal Adjud, Direcția pentru Protecția Copilului Bacău, Direcția pentru Protecție a Copilului Olt, Oficiul de Cadastru Bacău, Casa de Asigurări de Sănătate Bacău, Compania Regională de Apă Bacău, Parchetul de lângă Tribunalul Giurgiu, Direcția de Protecția Copilului Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Galați, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj Napoca, ITM Bacău, Apele Române Siret Bacău, Spitalul Municipal Tg Secuiesc, Inspectoratul Școlar Iași, CNAIR, Ministerul Transporturilor, UM 01746 Bârlad, Spitalul Marie Curie  iar lista poate continua. Conform datelor oficiale, Progo Office are opt angajați, a avut o cifră de afaceri 3.433.136 lei în 2018 și profit de 993.336 lei, majoritatea provenind din contractele cu diversele instituții ale statului.

Săptămâna trecută însă, Progo Office a anunțat că ”în contextul informațiilor defăimătoare și false puse în circulație de partide politice ai căror lideri au interese private în legătură cu sistemul public de sănătate și cu bugetele publice din domeniul medical, societatea PROGO OFFICE a luat decizia de a sista livrările de echipamente de protecție către SJU Bacău, urmând să onoreze comenzi din partea celorlalte spitale sau instituții medicale din țară… Pentru a nu mai plana nicio suspiciune, oricât de artificială și fabricată ar fi ea, PROGO OFFICE a hotărât ca în perioada următoare să se focuseze pe alți clienți, de mai mare anvergură, decât SJU Bacău și să sisteze furnizarea de echipamente către această unitate medicală”. Vezi aici comunicatul Progo Office.

Firma a reacționat astfel după ce liderii locali ai PNL, USR și PMP i-au adresat lui Dragoș Benea o scrisoare deschisă prin care îi cereau să renunțe la ”pușculițele de partid” care profită de coronavirus. Vezi aici scrisoarea integrală.

Potrivit portalului Confidas, compania Progo Office S.R.L. a încheiat 2195 contracte de achiziții publice in valoare totală de 5.928.171 lei, doar în perioada 2017 – 2019.

Acuzații privind legături între Progo Office și Dragoș Benea

Numele lui Ioan Daniel Bârgu a ajuns cunoscut în lumea afacerilor din Bacău în anul 2006, odată cu cererea pentru autorizarea construcției clădirii de sticlă din centrul orașului care azi poartă numele Buena Vista (foto stânga). Pe 25 august 2006, comisia de urbanism din cadrul primăriei/consiliului local a aprobat emiterea autorizației. La ședința respectivă, conform procesului verbal încheiat, a participat și președintele Consiliului Județean Bacău din acea vreme, actualul europarlamentar PSD, Dragoș Benea, în calitate de invitat.

Ce a căutat baronul de Bacău la acea ședință a Consiliului Local? În actele oficiale, firma care a cerut autorizația se numea Superion și aparținea, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, lui Ioan Daniel Bârgu. În calitatea lui de președinte al CJ, Benea s-a obligat să finanțeze construcția Catedralei Ortodoxe, aflată în vecinătatea clădirii, urmând ca în spatele catedralei să se amenajeze și locuri de parcare. Din aceste locuri de parcare, Superion urma să închirieze 10 locuri.

De finalizarea clădirii nu s-a mai ocupat însă societatea lui Bârgu, ci Anas Trading, firma logodnicei lui Benea, Adriana Nistor, care a preluat proiectul. Constructorul propriu-zis al imobilului a fost Unic general constructor / Rombet, firmă deținută de Costică Rusu.

Rusu l-a acuzat public pe Dragoș Benea, în fața magistraților Curții de Apel Tg Mureș, dar și în nenumăratele plângeri penale pe care le-a făcut împotriva lui Benea, că este beneficiarul real al afacerii Buena Vista. Rusu a depus mai multe plângeri penale la DNA Bacău pentru că nu ar fi fost plătit pentru lucrările de construcții, dar nu s-a ajuns niciodată la un dosar penal.

Saga legăturilor dintre Dragoș Benea, logodnica sa și Ioan Daniel Bârgu a fost prezentată și într-o investigație a emisiunii ”România, te iubesc” de pe Pro TV.

În câțiva ani, Superion a dispărut și a fost înființată societatea Carta Office, o abonată a contractelor cu diverse instituții și primării din județul Bacău conduse de pesediști. Contractele au constat în livrare de papetărie și birotică.

În 2016, Bârgu a înființat o altă firmă, Progo Office, având același sediu ca și Carta Office, în comuna Hemeiuși, județul Bacău, iar vechea societate a intrat în insolvență. În cele din urmă, pe 23 decembrie 2019 Carta Office a fost radiată, nu înainte de a preda toată contractele către Progo Office.

Cum explică patronul firmei zecile de contracte câștigate și renunțarea la unele dintre ele

Întrebat de reporterul G4Media.ro cum a putut să câștige atât de multe contracte pentru livrarea de echipamente de protecție, Ioan Daniel Bârgu a declarat că ”avem o activitate diversificată. Ne ocupăm cu tot ce înseamnă birotică, papetărie, producție – tipografie. Prețurile și seriozitatea sunt recomandarea mea, mă sună din toată țara pentru contracte. O parte dintre materiale le-am contracat de la un partener din România, o parte din China. Toate sunt certificate. Dezinfectanți vindeam de mai mult timp, domeniul de activitate este larg. În ce privește măștile chirurgicale, a fost o oportunitate: un partener din România mi-a oferit un preț competitiv și am făcut pe SICAP pachete de 5.000 măști”.

În ceea ce privește faptul că a anunțat public că renunță să le mai livreze către Spitalul Județean de Urgență Bacău, Bârgu a spus că a luat decizia din cauza afirmațiilor defăimătoare la adresa sa pe plan local, dar și pentru că ”partenerii chinezi au întârzieri în a livra marfa la aeroport. Eu am fost contactat de serviciul de achiziții publice de la SJU Bacău, am promis livrarea materialelor în 7-10 zile. Am hotărât ca toate comenzile să le redistribui la ceilalți clienți”.

Cine este Dragoș Benea. A fost ziarist la redacția sport a cotidianului aflat în proprietatea familiei Sechelariu. Din 2000 a ocupat funcția de viceprimar în administrația aceluiași Sechelariu. În 2004 a ajuns președintele Consiliului Județean Bacău, funcție pe care a ocupat-o până în 2016, când a fost ales senator. Din mai 2019, Benea este europarlamentar. Este considerat în continuare cel mai puternic om politic din Bacău și este extrem de influent în PSD.

Din 2014 numele său este legat de un dosar instrumentat de structura centrală a DNA, dosar rămas la stadiul de cercetare in rem.

Benea respinge acuzațiile. Dragoș Benea a declarat pentru G4Media.ro că nu are niciun fel de interes în legătură cu firma Progo Office. Cât despre faptul că a fost prezent la ședința comisiei tehnice atunci când administratorul firmei a primit autorizația de construire a clădirii Buena Vista, care acum aparține societății logodnicei sale, spune că nu-și mai aduce aminte. “Nu am avut și nu am niciun fel de interes, nici legat de societatea menționată, nici de domeniul sănătății în ansamblul său. Este o realitate ușor de verificat de orice instituție mass-media sau de alt tip”, a declarat europarlamentarul PSD.

Foto: Dragoș Benea, liderul PSD Bacău

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *