Science - Spatiul

​VIDEO Telescopul spațial european Cheops începe explorarea unor planete din afara sistemului solar – Spatiul

2 minute necesare pentru a citi articolul

​Telescopul spațial Cheops, proiect al Agenției Spațiale Europene, și-a terminat testele în jurul Terrei și va porni, purtat de un satelit, pentru a examina planete din afara sistemului nostru solar și va studia compoziția acestora. El ne-ar putea ajuta să înțelegem care dintre aceste lumi aflate la mulți ani lumină ar putea avea condiții propice pentru apariția vieții și ne va da informații despre cum s-au format planete cu totul diferite de cele din sistemul solar. Proiectul este sub egida Agenției Spațiale Europene.

CHEOPS este prescurtarea de la CHaracterizing ExOPlanets Satellite, iar telescopul a făcut teste timp de trei luni în orbita terestră și tehnologia sa a fost declarată perfect funcțională pentru misiuni mai complicate.

Testarea a constat în studierea unei stele aflate la 175 de ani lumină de Terra, în constelația Hydra și în studierea unui sistem planetar ce se găsește la 320 de ani lumină (în constelația Sextans).

CHEOPS a trimis în februarie primele imagini, iar calitatea lor a fost peste așteptări.

Misiunea principală de acum va dura trei ani, iar CHEOPS va studia 100 dintre cele 4.000 de exoplanete cunoscute.

Exoplanetele sunt planete din alt sistem solar care își au orbita în jurul unei stele. Descoperirea exoplanetelor este dificilă deoarece ele se află la distanțe imense și nu dispun de lumină proprie.

Astronomii speră să afle mai multe despre compoziția chimică și structura internă a planetelor îndepărtate, iar telescopul va da aceste informații studiind micile schimbări de luminozitate ce apar când o astfel de planetă trece prin fața stelei sale (așa-numitul tranzit).

Didier Queloz, laureat al premiului Nobel și profesor la universitățile Cambridge și Geneva, spune că obiectivul lui Cheops este de a afla și mai multe despre cum s-au npscut planetele.
.
”Ne-am construit teoriile despre formarea planetelor doar pe baza observațiilor făcute pe cele opt din sistemul nostru solar, dar, extinzându-ne observațiile către alte tipuri de planete, diferite de cele din sistemul solar, ar trebui să completăm ce lipsește din teorie și să căpătăm o perspectivă mai largă”, spune el, citat de BBC.

Planurile științifice pentru Cheops sunt dezvoltate la Geneva, iar telescopul este controlat din Spania, de lângă Madrid.

Surse: swissinfo.ch, BBCCiteste articolul complet pe science.hotnews.ro

Articole recomandate
Actualitate | Internaţional

Noile linii pentru comunicare ale UE cer să nu fie făcute referiri la Crăciun - International

„Orice persoană din UE are dreptul de a fi tratată în mod egal”, fără referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și…
Revista Presei | Radio TV

Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: Pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută, care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele trecute prin boală, cât şi la cele vaccinate - Radio - TV

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni seară că varianta Omicron de SARS-CoV-2 este una cu contagiozitate…
Actualitate | Internaţional

Barbados a devenit republică și își ia rămas bun de la regina Elisabeta a II- a - International

Regina Elisabeta a II-a va pierde o nouă bijuterie din coroana ei odată cu depunerea jurământului, luni seară, a primului președinte din…
Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *