Scoala

Imaginea şcolilor doctorale a ajuns să fie cea a unui autobuz cu înghesuială mare

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 03 Decembrie 2022, ora 13:33

255 citiri

Decanul Facultăţii şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, fost om politic, explică, referindu-se la dorinţa multor politicieni de a avea titlul de academic de doctor, că imaginea pe care o are asupra acestei situaţii este cea a unui „autobuz cu înghesuială mare”. Preda spune că până şi politicienii „nătărăi” dedică activităţii politice atât de mult timp încât nu au vremea necesară realizării lucrărilor pe care le implică obţinerea titlului de doctor.

„O vreme, au vrut pentru a aveau 15% spor de salariu când nu mai aveau mandat de deputat, în fine… se întorceau la un moment dat la locul lor de muncă şi ştiu şi poveşti din anii 2000, când în guvernul Ciorbea s-au făcut presiuni ca salariul cercetărilor să crească pentru că unii miniştri erau cercetători, ştiau că nu se mai întorc la Palatul Victoria şi şi-au făcut salarii mari. Pe urmă, sporul ăsta de 15% pentru doctorat a fost introdus peste tot.

Reamintesc că el a fost la început imaginat ca o compensaţie pentru salariile de mizerie are existau în universităţi. Eu aveam echivalentul a 20 de dolari în 1992, când m-am angajat, 20 de dolari, ăsta a fost echivalentul în dolari al primului salariu cu care am început la universitate, afirmă profesorul universitar Cristian Preda, întrebat, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, de ce vor politicienii să aibă neapărat doctorat.

Preda spune că până şi politicienii „nătărăi” dedică activităţii politice atât de mult timp încât nu au vremea necesară realizării lucrărilor pe care implică obţinerea titlului de doctor.

„Când s-a generalizat (acordarea sporului salarial pentru titlul de doctor – n.r.) a vrut toată lumea doctorat şi acum este o aglomeraţie. Imaginea şcolilor doctorale a ajuns să fie cea a unui autobuz cu înghesuială mare. Asta e imaginea pe care o am când îmi reprezint această lume a politicienilor care aleargă după doctorate. Ştiţi, cum alergai după autobuzul arhiplin în vremea lui Ceauşescu: te agăţai şi de bară, doar să ai un doctorat. A ajuns un soi de decoraţie, un soi de medalie care nu acoperă mare brânză. Oamenii implicaţi în politică, chiar şi nătărăi să fie, tot pierd timpul 10-12-15 ore pe zi în politică, nu au cum să scrie un doctorat”, mai spune Preda.

Acesta susţine că unii politicieni folosesc drept carte de vizită titlul de doctor. El susţine că „acum e o modă să fii doctor honoris causa”, şi anticipează că această modă poate ajunge să fie adoptată şi de politicieni, explicând că, pe de altă parte, unele universităţi acordă aceste titluri unor oameni cu putere de decizie pentru ca aceştia să nu le „uite” atunci când se constituie bugetele, el catalogând gestul drept „un fel de şantaj emoţional” privit cu un sentiment de decepţie şi neputinţă de către majorităţile din universităţi.

Cristian Preda a vorbit, în acest context, despre un secretar de stat din Ministerul Educaţiei, specialist în maşini agricole, care va primi titlul de doctor honoris causa de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *