Luni, 03 Octombrie 2022, ora 09:44
3 citiri
Conducerea PNL se reunește luni, 3 octombrie, la ora 11 pentru a discuta numele viitorului ministru al Educației. În urmă cu patru zile, Sorin Cîmpeanu a demisionat în urma scandalului de plagiat.
Numele viitorului ministru al Educației va fi discutat în această dimineață în Biroul Politic Național al PNL, care se reunește la ora 11:00 în ședință în format hibrid. Consilierul prezidențial Ligia Deca continuă să fie în pole position pentru conducerea Ministerului, a cărei șefie a fost vacantată prin demisia lui Sorin Cîmpeanu în plin scandal de plagiat, scrie Edupedu.ro.
Discuții complicate despre viitorul ministrul al Educației
Se pare că discuțiile cu privire la persoana care va prelua Ministerul s-au complicat în weekend, după ce secretarul general al Ministerului, Ioana Lazăr, și secretarul de stat responsabil de învățământul universitar, Gigel Paraschiv – ambii foarte apropiați de fostul ministru Sorin Cîmpeanu – ar fi obținut de la premierul Nicolae Ciucă menținerea lor în minister, pentru “a-l ajuta pe viitorul ministru”.
La finalul săptămânii trecute, după demisia lui Cîmpeanu, consilierul său Radu Szekely ar fi făcut schimb de birouri cu Ioana Lazăr, astfel încât Szekely ar avea acum biroul chiar în fața cabinetului de ministru, pentru ca prezența Ioanei Lazăr să nu mai fie atât de evidentă pentru următorul demnitar, spun sursele Edupedu.ro.
Ce-și doresc elevii de la noul ministru
Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi prim-ministrului Nicolae Ciucă să numească un nou ministru al Educaţiei care să fie o persoană „integră”, ale cărei competenţe profesionale nu pot fi puse sub semnul întrebării şi care să se poată menţină departe de orice ingerinţe politice şi să înţeleagă necesitatea implementării unei reforme „reale” şi „curajoase”, scrie Agerpres.
„Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat prim-ministrului şi preşedintelui României să trateze cu maximă responsabilitate situaţia în care ne aflăm şi să numească, în cel mai scurt timp posibil, un nou ministru, care să îndeplinească următoarele criterii: să fie o persoană integră, ale cărei competenţe profesionale să nu poată fi puse în nicio secundă sub semnul întrebării, să fie o persoană cu o viziune bine întipărită în minte despre modul în care sistemul de educaţie ar trebui să arate în viitor,
să fie o persoană care se poate menţine departe de orice ingerinţe politice care afectează şi acum învăţământul, să fie o persoană care înţelege necesitatea implementării unei reforme reale şi curajoase în sistem şi, nu în ultimul rând, să fie o persoană care înţelege nevoia unui parteneriat solid cu cei mai importanţi actori implicaţi în actul educaţional: elevi, profesori şi părinţi”, a transmis organizaţia, potrivit unui comunicatde presă.
Elevii au subliniat că orice zi în care Ministerul Educaţiei „nu îşi reintră în ritmul normal” de lucru este o zi pierdută, în care s-ar putea construi un viitor mai bun pentru copiii din România.
„De patru zile, educaţia nu are un ministru cu puteri depline, care să se poată implica activ în rezolvarea celor mai grave probleme cu care sistemul se confruntă în această perioadă: implementarea reformei legislative aferente programului ‘România Educată’, asigurarea resurselor bugetare necesare pentru a oferi gratuitatea pe transport pentru elevii navetişti şi, nu în ultimul rând, rezolvarea obstacolelor cauzate de criza energetică, care pune sub semnul întrebării modul în care şcolile vor funcţiona în această iarnă”, a explicat Consiliul Naţional al Elevilor.
Sorin Cîmpeanu şi-a dat demisia joia trecută din funcţia de ministru al Educaţiei. În urmă cu câteva zile, jurnalista Emilia Şercan îl acuzase pe Cîmpeanu că ar fi plagiat un curs universitar şi şi-a fi „însuşit fraudulos şi paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alţi autori.
În prezent, șefia interimară a Ministerului Educației este asigurată de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.