Scoala

Școala a început de o lună și elevii tot nu au manuale la ore. Justificarea Ministerului Educației

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 00:37

120 citiri

A trecut mai bine de o lună de zile de când a început școala, iar elevii nu au toate manualele pe bănci. Este vorba de data aceasta despre clasele de a cincea.

Din 2014 încoace, elevii din România nu primesc la timp toate manualele de care au nevoie la școală.

Şi, ca în fiecare an, explicaţiile Ministerului Educaţiei sunt aceleași. Sunt invocate cauzele procedurale: licitațiile durează prea mult pentru că sunt mereu contestate.

Elevii de liceu învață din manuale vechi

În acest an școlar care a început pe 5 septembrie, elevii din clasele a IX-a și a X-a nu au manuale noi, ci tot pe cele aprobate în anul 2004.

Mai exact, manualele de pe care învață elevii de liceu sunt aceleași din 2004, din urmă cu 18 ani, nefiind schimbate nici anul acesta, deși acești elevi care au acum 15-16 ani sunt născuți în anii 2006-2007, iar ei au fost primii care, în anul 2012, au intrat în clasa pregătitoare având curriculum complet nou pentru învățământul primar, apoi pentru cel gimnazial.

De ce elevii nu au manuale noi

Pentru acești elevi, reforma curriculară a fost oprită de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a luat decizia să nu aprobe planurile cadru pentru liceu în anul 2021, din cauză că au fost primite prea multe propuneri de modificare în sesiunea de dezbatere publică.

Fuseseră lansate în consultare pe 5 ianuarie 2021, iar în februarie ministrul anunța că „poate ar fi cazul să ne oprim și să ne gândim un pic”, ca mai apoi tot Cîmpeanu să spună că vor fi gata pentru toamna lui 2022.

Apoi următorul termen a fost anunțat a fi septembrie 2023, dată la care ar trebui deja să intre în implementare, asta însemnând că ar trebui să existe cu cel puțin un an înainte, pentru a putea construi pe baza lor programele noi, normele profesorilor, manualele noi și a putea fundamenta costurile per elev.

Au existat tentative de a reforma planurile-cadru

Cea din 2021 a fost a doua tentativă de a reforma planurile-cadru, prima având loc în anul 2018, atunci când Ministerul Educației Naționale a lansat în dezbatere publică un set de planuri-cadru realizate în mod netransparent, fără implicarea actorilor din sistem: elevi, părinți și profesori. După protestele elevilor, planurile respective au fost retrase.

Estonia, un model pentru noi

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Dar estonienii au ajuns aici după o muncă de trei decenii, în care sistemul de învățământ s-a transformat odată cu societatea. Iar școala estoniană este acum digitalizată și pregătește copii care știu unde să caute informația și cum să o utilizeze în folosul lor.

În Estonia – competențele digitale, obligatorii

În Estonia, competențele digitale au devenit una dintre cele opt categorii obligatorii incluse în curiculumul estonian național. Toți copiii înscriși în sistemul școlar obțin abilități digitale de la cele mai fragede vârstei.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *