Social

Folosirea aparatelor auditive poate reduce riscul de demență STUDIU

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 05 Martie 2024, ora 15:35

135 citiri

Folosirea aparatelor auditive poate reduce riscul de demență STUDIU

Femeie cu aparat auditiv Foto: Captură video/YouTube/ Barrow Neurological Institute

Un grup de cercetători de la Universitatea din Melbourne, Australia, a descoperit că utilizarea aparatelor auditive îi poate ajuta pe adulţii vârstnici care suferă de pierderea auzului, putând totodată să stabilizeze funcţia cognitivă a acestora şi să reducă riscul de demenţă, transmite marţi, 5 martie, agenţia Xinhua.

Oamenii de știință au împărţit peste 200 de participanţi, toţi având peste 60 de ani, în două grupuri, unul alcătuit din persoane care se confruntau cu pierderea auzului şi utilizau aparate auditive, iar celălalt format din persoane care aveau aceeaşi problemă dar nu purtau astfel de dispozitive. Subiecţii au fost monitorizaţi timp de trei ani, au indicat cercetătorii într-un articol publicat luni pe site-ul universităţii.

Pe parcursul perioadei de trei ani, cercetătorii au evaluat performanţa cognitivă a vârstnicilor din cele două grupuri cu ajutorul jocurilor de cărţi computerizate, la intervale de 18 luni. Ei au descoperit că grupul de utilizatori de aparate auditive a prezentat stabilitate cognitivă generală după perioada de monitorizare, în timp ce în grupul alcătuit din persoane care nu foloseau aparate auditive s-a constatat un declin semnificativ la trei dintre cele patru teste cognitive.

Rezultatul studiului a fost publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience.

Cercetătorii au declarat că pierderea auzului, un simptom des întâlnit odată cu înaintarea în vârstă, este asociată cu declinul cognitiv accelerat, ceea ce ar putea creşte riscul de demenţă în cazul adulţilor vârstnici afectaţi de problema scăderii acuităţii auditive netratate.

Persoanele cu pierdere uşoară a auzului prezintă un risc aproape dublu de a dezvolta demenţă în comparaţie cu cele cu auz normal, iar cele cu pierdere severă a auzului au un risc de aproape cinci ori mai mare.

Cercetătorii au descoperit că peste 70% dintre persoanele care au nevoie de aparate auditive fie nu apelează la îngrijire audiologică, fie nu îşi folosesc aparatele auditive.

Oamenii de ştiinţă au subliniat că utilizarea aparatelor auditive poate reprezenta o strategie importantă de sănătate publică la scară largă pentru întârzierea declinului cognitiv, astfel încât să contribuie la reducerea sau încetinirea poverii demenţei la nivel global.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.