Unii influenceri aspiră să devină creatori cu normă întreagă și să facă bani în principal din social media.
Cu toate acestea, mai mulți creatori cu normă întreagă au declarat pentru Business Insider de ce acceptă oferte de la firme consacrate. Locurile de muncă din corporații oferă mult mai multă stabilitate financiară, expunere și conexiuni, spun ei.
Maryam Salam-Adesh, influencer în domeniul modei și al stilului de viață, a revenit în lumea tehnologiei la începutul acestui an și nu a privit înapoi.
„La începutul fiecărei luni, nu știam câți bani vor intra”
Tânăra în vârstă de 29 de ani a început să posteze pe Instagram în 2014 și i-a plăcut să aibă un mijloc creativ pentru a-și documenta viața în Canada după ce s-a mutat din Marea Britanie. Succesul ei în monetizarea platformei a convins-o să încerce să creeze conținut cu normă întreagă în 2023. Cu toate acestea, ea nu a câștigat aproape niciun ban după ce a trecut la normă întreagă, deoarece numărul de parteneriate cu branduri pe care le avea a scăzut, iar alte eforturi de a-și monetiza platforma au eșuat.
„La începutul fiecărei luni, nu știam câți bani vor intra, iar asta era foarte tulburător”, a declarat ea pentru Business Insider. „Am ajuns în punctul în care contul meu bancar era de fapt la zero”.
Lipsa de stabilitate financiară, printre alți factori, a determinat-o să înceapă să aplice pentru locuri de muncă în ianuarie. Ea a obținut un post de conducere la o companie de tehnologie.
La fel ca Salam-Adesh, mai mulți influenceri cu care Business Insider a vorbit au descris cum fie s-au întors la forța de muncă tradițională, fie au ales să nu urmeze o carieră de creatori de conținut cu normă întreagă, deoarece au vrut să învețe noi abilități, să lucreze ca parte a unei echipe și să aibă un venit mai consistent.
Anushka Purohit, creatoare din Hong Kong, a decis să se angajeze într-un loc de muncă corporatist de la 9 la 5 după absolvirea facultății, în loc să devină creator cu normă întreagă, din cauza instabilității financiare percepute.
Tânăra în vârstă de 24 de ani, care postează în principal pe LinkedIn și Instagram, a vrut, de asemenea, să acumuleze abilități despre care credea că ar putea veni doar lucrând cu alți profesioniști într-o firmă bine stabilită.
„Expunerea pură pe care o ai făcând parte dintr-o companie mai mare este ceva ce îți va lua foarte mult timp să construiești organic pe cont propriu”, a spus Purohit.
Structura, abilitățile transferabile și noile conexiuni sunt avantaje ale unui program de la 9 la 5.
Mitchie Nguyen, creatoare din New York, a declarat că bucuria de a se conecta cu alte persoane la locul de muncă și de a colabora la proiecte nu poate fi reprodusă în calitate de creator cu normă întreagă care lucrează în principal singură. De aceea, a decis să reintre în lumea corporatistă ca manager de marketing de produs la o companie de tehnologie.
„Ideea de a crea conținut cu normă întreagă este adesea mai fermecătoare decât realitatea”, a spus ea. „Ca loc de muncă cu normă întreagă, poate deveni incredibil de singuratică.”
Tânăra în vârstă de 29 de ani, care creează conținut despre finanțe personale și carieră pentru cei 136.800 de urmăritori pe TikTok și 45.6000 de urmăritori pe Instagram, a declarat că preferă să lucreze cu colegii la produse care pot avea un impact asupra a milioane de utilizatori decât să se concentreze pe anumite categorii de public cu conținutul ei.
„Oferă mai multă stabilitate pe termen lung”
Nguyen a deținut anterior roluri la LinkedIn, Google și Meta, ceea ce a ajutat-o să fie angajată în jobul ei actual mai repede decât se aștepta, a spus ea.
„Lucrul în corporații creează o mulțime de competențe și oferă mai multă stabilitate pe termen lung”, a spus ea. „De la prezentarea și câștigarea de noi contracte până la negocierea contractelor, atribui o mare parte din succesul meu în monetizarea social media trecutului meu corporatist.”
Purohit a spus, de asemenea, că abilitățile pe care le-a învățat în cadrul serviciului de la 9 la 5 au făcut-o o creatoare mai bună. De exemplu, menținerea unui program de publicare constant, care a ajutat conturile sale să crească în ultimii doi ani, este o disciplină pe care a cultivat-o datorită slujbei sale bancare.
„Este mult mai ușor să compartimentez; de exemplu, voi posta întotdeauna după ce termin munca la ora 18:30”, a spus ea. „Mă ajută să o iau mult mai în serios ca pe o slujbă.”
Veniturile din contractele de brand sunt imprevizibile
Înainte de a deveni creator cu normă întreagă, Salam-Adesh a lucrat în domeniul tehnologiei și a echilibrat cerințele carierei sale corporatiste cu social media. Ea a creat conținut sponsorizat cu mărci precum Staples, aplicația de transfer de bani Pesa și compania de servicii financiare RBC, precum și cu câteva companii de modă la nivel mondial. Cu toate acestea, dependența de fondurile provenite din aceste contracte cu branduri era mult mai stresantă atunci când nu avea alte surse de venit pe care să se bazeze.
A fost nevoită să se bazeze pe economiile sale pentru cheltuielile zilnice, pe care le-a văzut diminuându-se pe măsură ce treceau lunile, iar contactarea constantă a mărcilor nu a dat rezultatele pe care le aștepta.
De asemenea, ea a spus că se afla într-o etapă a vieții sale în care cheltuielile sale creșteau, trebuind să întrețină un copil și să plătească o ipotecă lunară pentru casa ei.
„În cele din urmă mi-am dat seama că lipsa de structură și stabilitate nu era potrivită pentru stilul meu de viață, mai ales ca proaspătă mamă”, a spus ea. „Aveam nevoie de o plasă de siguranță”.
Bugetele pentru marketingul influencerilor sunt în scădere
În timp ce cheltuielile pentru marketingul influencerilor au crescut în general, Salam-Adesh a spus că, pe baza conversațiilor sale cu mai multe branduri, manageri de talente și alți creatori, crede că bugetele pentru marketingul influencerilor sunt în scădere, în special pentru creatorii de culoare ca ea, care sunt de obicei plătiți mai puțin pentru contractele cu brandurile.
„Trebuie să muncim de două ori mai mult decât omologii noștri albi, pentru că oportunitățile nu ne cad pur și simplu în brațe”, a spus ea. „M-am trezit în mod constant negociind și, uneori, fiind refuzată, așa că a fost foarte stresant.”
Nguyen a mai spus că nu se va întoarce niciodată la crearea de conținut cu normă întreagă din cauza instabilității financiare. Beneficiile plătite pe care le oferă un loc de muncă în cadrul unei corporații, cum ar fi asigurarea de sănătate, fond de pensii și rambursarea cheltuielilor de transport, sunt factori pe care, în opinia ei, nu sunt luați în considerare suficient de mulți creatori atunci când cântăresc avantajele și dezavantajele unui loc de muncă de la 9 la 5.
Faptul de a fi un creator cu normă întreagă poate, de asemenea, să vă afecteze brandul social-media dacă faceți compromisuri pentru bani.
„Personal, îmi place să fiu într-o poziție în care pot refuza oferte de brand atunci când nu se aliniază pe deplin cu convingerile sau obiectivele mele”, a spus Nguyen.
Articol preluat de la: ziare.com