Sambata, 06 Aprilie 2024, ora 03:40
735 citiri
Cei care se decid să cumpere un apartament au nevoie adesea de răbdare până reușesc să găsească unul pe placul lor și să încheie tot ceea ce implică procesul.
Sunt puțini cei care reușesc să achiziționeze o locuință direct de la proprietar, mulți fiind nevoiți să apeleze la serviciile unui agent imobiliar.
O persoană care a trecut recent prin experiența relației cu agenții imobiliari s-a plâns în mediul online de lungul șir de minciuni care i-au fost spuse, pentru a-i avertiza și pe alții să nu se lase înșelați.
„Foarte mulți vă mint cu nerușinare”
„Simt nevoia să fac postarea asta, efectiv mor de nervi!
Fiți foarte atenți când cumpărați un imobil prin agent imobiliar, foarte mulți vă mint cu nerușinare. Astăzi am dat deja peste al nu știu câtelea anunț preluat de o agenție care se jură că anul construcției este cu totul altul decât în realitate.
M-am obișnuit să fiu mințită cu privire la suprafața apartamentului. Am primit chiar releveu de la cu totul alte imobile cu compartimentare similară.
Dar asta cu anul construcției mă scoate din sărite, mai ales că de multe ori nu apare în acte și e greu de verificat.
Dacă nu apare pe harta blocurilor, cred că trebuie întrebat la primărie sau în ultimă instanță, prin vecini.”
„Găsiți proprietarul cu orice preț”
Aceasta a formulat și câteva sfaturi pentru cei care apelează la serviciile agenților imobiliari.
„Sfaturile mele:
Așteptați-vă să fiți mințiți la orice pas și nu luați de bună nicio informație oferită de agenți, fără verificări ulterioare.
Dacă anunțul nu e în reprezentare exclusivă, căutați anunțul original, cel postat de proprietar. Puteți căuta pe google după poze, chiar dacă au ditamai watermark-urile pe ele. În 99% din cazuri sunt pozele originale, furate de la anunțul proprietarului.
Găsiți proprietarul cu orice preț, interesul lui e să-și vândă imobilul, vă va da toate informațiile necesare fără probleme, mai ales releveu și locația exactă. Agenții nu vă vor da niciodată locația. Am pățit să nu-mi spună nici măcar strada reală, deși era foarte mare, ci una adiacentă.
Dacă sunteți obligați de situație să colaborați cu o agenție, nu vă încurcați decât cu cele care iau întreg comisionul de la vânzător. Altfel riscați să bateți palma cu proprietarul, să plătiți comisionul agentului și să vă treziți că din cine știe ce motive independente de voi, rămâneți și fără apartament, și cu câteva mii de euro pierdute”, a scris această pe grupul Apartamente de vânzare București.
„Detaliile din anunț erau mincinoase”
În comentarii, unii membri ai grupului s-au referit la experiențele personale.
„Și ce facem dacă are și exclusivitate? Că numai de agenți din ăștia dăm…Efectiv pe unii îți vine să îi arunci de la etaj”.
„Eu am avut un caz în care pe lângă faptul că detaliile din anunț erau mincinoase, cum ar fi locația, izolația termică (era izolat blocul, dar specific apartamentul în cauza nu era izolat termic), agentul nu știa să îmi răspundă la nicio întrebare legată de imobil altă decât ce era specificat deja în anunț.
Și pentru tranzacția în cauză cerea 5000 euro. Nu știa nimic și mințea, dar voia bani. Era și arogant.
Singura soluție este să căutați imobile noi care să vă convină de la un dezvoltator serios. E greu, dar cu răbdare și un pic de efort există șanse.”
„La blocurile construite înainte de 2000, poți să îți dai seama de anul construcției (cu aproximație) în funcție de arhitectură pe care o au: formă geamurilor, tipurile de balcon (franțuzesc, logie), compartimentare, și dacă nu este renovat apartamentul îți dai seama și după uși, pardoseală etc.
Iar colaborarea cu agenții necesită să te rogi la toți sfinții, în prealabil”.
Articol preluat de la: ziare.com