Social

Un nou vaccin împotriva Covid, la un pas să fie autorizat în Europa. De la ce vârstă se poate administra

1 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 30 August 2023, ora 18:57

177 citiri

Un nou vaccin împotriva Covid, la un pas să fie autorizat în Europa. De la ce vârstă se poate administra

Tânără care se vaccinează FOTO Unsplash

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat autorizarea vaccinului actualizat de alianţa Pfizer-BioNTech care ţinteşte subvarianta dominantă XBB.1.5 de Omicron şi care este pe cale să devină cel de-al treilea ser adaptat al celor două companii ce va fi aprobat în blocul european, informează Reuters.

Vaccinul Pfizer-BioNTech, denumit Comirnaty, va fi utilizat pentru a preveni maladia COVID-19 la adulţi şi la copii, urmând să aibă un dozaj care va depinde de vaccinările anterioare.

Potrivit unui anunţ făcut miercuri de EMA, Comitetul său pentru medicamente de uz uman (CHMP) a recomandat ca acest vaccin actualizat să fie utilizat pentru copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi patru ani fie parţial, fie integral în schema primară de vaccinare cu trei doze, în funcţie de numărul dozelor primite anterior.

Serul poate fi utilizat ca o singură doză pentru cei care au în curs de finalizare schema primară de vaccinare anti-COVID-19 sau înainte de o infecţie cu SARS-CoV-2, a precizat acelaşi comitet.

În schimb, adulţii şi copiii cu vârste de peste cinci ani care vor să se vaccineze ar trebui să primească o singură doză, indiferent de istoricul lor de vaccinare împotriva COVID-19.

Alţi producători de vaccinuri, inclusiv Moderna şi Novavax, au creat la rândul lor versiuni actualizate ale serurilor lor anti-COVID-19 care vizează subvarianta XBB.1.5 a noului coronavirus.

Pfizer şi BioNTech au depus o cerere la Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) privind autorizarea vaccinului lor actualizat, iar o decizie în acest sens este aşteptată în zilele următoare.

Recomandările formulate de CHMP din cadrul EMA vor trebui să fie autorizate în mod oficial de Comisia Europeană.

Alte vaccinuri actualizate Comirnaty au vizat combaterea subvariantelor BA.4-5 şi BA.1 a variantei Omicron.

”Vaccinul din acest sezon este pregătit să fie livrat imediat ce decizia finală de reglementare va fi luată, aşadar oamenii din toată Europa vor putea să se protejeze mai bine împotriva COVID-19 în contextul creşterii riscurilor”, a declarat CEO-ul grupului Pfizer, Albert Bourla, într-un comunicat.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.