Social

Ziua Copilului. De ce doar o treime din populația lumii celebrează pe 1 iunie. Rolul unei grupări feministe pe care CIA a vrut să o submineze

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 01 Iunie 2024, ora 10:33

118 citiri

Ziua Copilului. De ce doar o treime din populația lumii celebrează pe 1 iunie. Rolul unei grupări feministe pe care CIA a vrut să o submineze

Statele din Occident nu sărbătoresc Ziua Copilului pe 1 iunie FOTO Pixabay

În România, Ziua Copilului se sărbătorește pe 1 iunie și este și sărbătoare legală. Printre vecinii României, aproape toți au ales aceeași zi. În schimb, statele din vestul Europei au această sărbătoare în calendar pe data de 20 noiembrie, care corespunde cu adoptarea Declarației privind Drepturile Copilului.

Diferențele vin pe fondul istoriei socialiste a statelor din estul Europei, Asia și Africa. Originea zilei se leagă de o grupare de stânga care milita pentru drepturile femeilor, care a ajuns să fie subminată de Statele Unite pentru simpatiile socialiste.

În total, țările care serbează Ziua Copilului pe 1 iunie adună aproximativ o treime din populația planetei. O listă incompletă include aproape toți vecinii României, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria și Serbia, alte state din fostul bloc sovietic, precum Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan sau Rusia, dar și Angola, China, Laos sau Yemen.

Prima zi de vară a fost aleasă acum 75 de ani de Federația Democratică Internațională a Femeilor (FDIF), care a proclamat Ziua Internațională pentru Protejarea Copiilor. Grupul era unul care aduna „peste 200 de milioane de femei în 80 de țări”, conform propriilor spuse din aprilie 1956, citate într-un document desecretizat al CIA. Istorica olandeză Francisca de Haan este citată ca numind-o „cea mai mare și probabil cea mai influentă organizație a femeilor din era de după 1945”. Dezbaterile din jurul organizației s-au concentrat, de cele mai multe ori, în jurul originii sale anti-fasciste, care a evoluat într-un militantism de stânga.

Organizația a publicat inclusiv un raport despre Coreea, în care investiga condițiile din timpul războiului condus de americani în anii ’50. În acel raport, organizația formula acuzații de folosire a armelor biologice de către SUA – pe care unii istorici specializați pe acest conflict, precum Bruce Cummings, le susțin. Astfel, FDIF chema femeile din Statele Unite la manifestații împotriva presupusei folosiri a acestor arme.

Autoarea Suzy Kim, specializată pe istorie coreeană, argumentează că acest raport i-a iritat pe oficialii americani și a condus la crearea unei campanii a serviciilor de a le denigra pe autoare, descriindu-le drept comuniste. În aceeași perioadă, CIA începe finanțarea Comisiei de Corespondență, o organizație de femei anti-comunistă care a activat între 1952 și 1969, care avea inclusiv scopul de a submina influența FDIF.

În 1959, ziua de 20 noiembrie devine Ziua Universală a Copiilor, după ce Adunarea Generală a ONU adoptă Declarația privind Drepturile Copiilor, pe baza unui document redactat de fondatoarea organizației umanitare Salvați Copiii. Treizeci de ani mai târziu, ONU adoptă Convenția privind Drepturile Copilului, tot pe 20 noiembrie. Printre statele care celebrează această zi se numără cele din lumea arabă, Africa de Sud, Canada, Danemarca, Franța, Kenya, Spania și Suedia. În ciuda importanței Convenției, data de 20 noiembrie este departe de a fi recunoscută de majoritatea lumii.

Quarterly Report - Editia 4



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.