Sporturi

Aplauze și salve de tun la înmormântarea lui Ivan Patzaichin. Personalitățile care l-au condus pe ultimul drum

2 minute necesare pentru a citi articolul

Multiplul campion olimpic şi mondial la canoe Ivan Patzaichin, decedat la vârsta de 71 de ani, a fost înmormântat cu onoruri militare, marţi, la Cimitirul Bellu din Capitală, la funeralii participând aproximativ 300 sute de persoane printre care oficialităţi, conducători din lumea sportului, antrenori şi mari campioni ai României, conform agerpres.ro.

La sosirea la Cimitirul Bellu, sicriul acoperit cu drapelul României a fost întâmpinat cu aplauze de către cei prezenţi.

Un detaşament al Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul” a prezentat onorul şi a executat trei salve de artilerie. Fostul canoist era Cavaler al Ordinului Naţional “Steaua României”, distincţie pe care o primise din partea Preşedinţiei României în 2019 şi deţinea gradul de General de brigadă în retragere al Ministerului Afacerilor Interne.

L-au condus pe ultimul drum oficialităţi, personalităţi şi foşti sportivi precum preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, fostul antrenor de gimnastică Octavian Bellu, campionul olimpic la gimnastică Marius Urzică, fostul patron al FC Rapid, George Copos, şi preşedintele CS Dinamo, Ionuţ Adrian Popa.

La slujba de înmormântare, care a avut loc, marţi, la sediul Clubului Sportiv Dinamo, au participat peste 100 de persoane. Oficiată de 2 preoţi, slujba a avut loc în prezenţa familiei şi apropiaţilor, în interiorul Muzeului Clubului Sportiv Dinamo din cadrul complexului sportiv.

Trupul neînsufleţit al multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin a fost depus, luni, la Sala de Trofee a Clubului Sportiv Dinamo din Şoseaua Ştefan cel Mare acolo unde i-au adus un ultim omagiu celui mai titrat canoist român câteva sute de bucureşteni.


Multiplul campion olimpic şi mondial la canoe Ivan Patzaichin a decedat, duminică, la vârsta de 71 de ani.

Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).

Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de ofiţer.

În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *