Sporturi

Legendarul pilot Marin Dumitrescu a decedat la 102 ani

2 minute necesare pentru a citi articolul

Legendarul pilot Marin Dumitrescu s-a stins din viata, marti, la venerabila varsta de 102 ani, a anuntat Federatia Romana de Automobilism Sportiv pe pagina sa de Facebook.

Marin Dumitrescu s-a nascut pe 19 ianuarie 1919, intr-un sat din Oltenia, Comani, si a avut 8 frati, 4 fete si 4 baieti. Pe cand avea 13 ani, a ajuns in Bucuresti, iar la scurt timp a devenit ucenic la Ford Romania, sectia motoare, unde era in echipa maestrului Artur Strijek.

Dupa ce l-a admirat pe campionul german Hans Stuck la Marele Premiu al Bucurestiului din 1939, Marin Dumitrescu a fost nevoit sa plece in 1941 la razboi, participand la atacul de la Stalingrad. In 1944, s-a intors de pe front si atunci a inceput si cariera sa in motorsport. Prima oara in cursele cu jeep-urile pe care le adusesera americanii in Romania. Mai intai in cursele de viteza de pe strazile Bucurestiului, iar mai apoi in cursele de coasta de la Predeal.

In 1948, Marin Dumitrescu a luat pentru prima oara startul in Marele Premiu al Romaniei, competitia care a continuat traditia Marelui Premiu al Bucurestiului. Dupa ce in anii anteriori asistase la cursele de coasta de la Sinaia, in 1950, Marin Dumitrescu a reusit cea mai mare victorie din cariera chiar acolo.

Dupa 1953, automobilismul sportiv autohton a cunoscut o cadere si chiar a aproape disparut pentru mai bine de un deceniu. Competitiile importante au inceput sa reapara dupa 1965 odata cu organizarea Raliului Bucurestiului si Raliului Romaniei. Marin Dumitrescu s-a aflat printre cei care au participat activ la revitalizarea acestui fenomen. In 1967, avandu-l in dreapta pe Stefan Iancovici, Marin Dumitrescu a obtinut locul 2 la Raliul Transbalcanic, o competitie care s-a desfasurat pe o lungime de 4.000 de kilometri.

Iugoslavii au castigat la o diferenta de numai o secunda. In acelasi an, a luat startul la prima competitie internationala importanta, Raliul Dunarii, dar nu a reusit sa incheie din cauza problemelor tehnice. In 1968, Marin Dumitrescu a devenit campion national absolut la prima editie a Campionatului National de Viteza in Coasta. Un an mai tarziu, avandu-l pe Petre Vezeanu copilot, a fost vicecampion la prima editie a Campionatului National de Raliuri. Pana la retragerea din 1977, a mai cucerit 4 titluri de campion national: 1970 (clasa 2), 1972 (clasa 3), 1973 (clasa 4), 1976 (clasa 6).

Sotia lui Marin Dumitrescu, Florica, a fost o lunga perioada presedinta Comisiei Centrale a Arbitrilor din fosta Federatie Romana de Automobilism si Karting (FRAK). Fiul acestora, Radu Dumitrescu, are in palmares cate un titlu de campion national la viteza in coasta si la viteza pe circuit. La randul sau, Radu, a fost presedinte al Comisiei Nationale de Viteza in Coasta din carul FRAS, are doi urmasi dedicati trup si suflet acestui sport, Silviu si Andrei. Ambii sunt activi in Campionatul National de Viteza in Coasta. Silviu, revenit in 2018, in competitie, a fost vicecampion national absolut, in timp ce Andrei, la fix 50 de ani de cand bunicul sau devenea primul campion, a cucerit la finele sezonului trecut titlul de campion national absolut la viteza in coasta.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *