Stiri

Activitățile ilegale de la stația GPL care a explodat la Crevedia, vizibile din stradă. Cum arată improvizația care a sărit în aer FOTO

7 minute necesare pentru a citi articolul

Angajații lui Daniel Ionuț Doldurea de la punctul de lucru din Crevedia mutau gaz petrolier lichefiat (GPL) dintr-o cisternă în alte cu ajutorul unui sistem improvizat, chiar și după ce firma și-a pierdut autorizația de securitate la incendiu. După anularea autorizației, firma Flagas nu mai putea vinde GPL, dar a continuat să desfășoare în mod ilegal activități care presupuneau avizarea ISU.

Autorizația pe care SC Flagas SRL o deținea până în vara anului 2020 se referea la un rezervor fix, denumit Skid, de capacitate mai mică, de unde erau alimentate buteliile și rezervoarele mașinilor. După pierderea autorizației, punctul de lucru din Crevedia al firmei lui Daniel Ionuț Doldurea n-a mai desfășurat activități de vânzare a GPL, dar nu și-a oprit activitatea.

Despre activitatea Flagas SRL după retragerea autorizației a vorbit secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU):

„Pompierii au găsit o pompă pentru transvazare (mutare a combustibilului – n.r.) care nu era omologată. Ăsta a fost unul dintre motivele pentru retragerea autorizației. (…) Deci acolo nu se respectau distanțele, era modificate față de autorizare și se folosea o pompă care nu era omologată. După retragerea autorizației, compania a anunțat oficial că și-a sistat activitatea. Asta după a doua vizită a pompierilor, la două-trei săptămâni. Deci la prima vizită au mers după o sesizare și au retras autorizația, au aplicat o amendă, după care au fost sesizați din nou că ăștia încă continuă să lucreze. Au mers din nou și au aplicat o amendă de 40.000 de lei”, a declarat Raed Arafat luni seară, la Digi 24.

Sistemul neomologat al firmei Flagas, vizibil din stradă

Faptul că patronul stației GPL care a explodat la Crevedia desfășura activități de transvazare (mutare – n.r.) a combustibilului se putea vedea din stradă, dovadă imaginile „street view” surprinse de Google de-a lungul anilor. Mai mult, locuitorii din Crevedia au declarat că angajații SC Flagas SRL mutau GPL dintr-o cisterna în alta, deoarece se simțea în permanență miros de gaz.

„Nu știu dacă primarul știa că (firma – n.r.) funcționează ilegal. Localnicii știau, că descărcau și ziua, și noaptea. Știam că nu mai aveau autorizație, dar ce puteam face noi dacă patronul are așa mulți bani. Ne-am gândit că se va întâmpla asta. Doamna care a murit chiar a spus: când vom muri, de la GPL-ul ăsta o să murim”, a declarat pentru Digi24 vecina localnicilor care au murit în seara exploziei, a căror casă se afla chiar lângă sediul firmei.

În fotografia din 2018 se poate vedea sistemul de alimentare cu GPL omologat (Skid), amplasat în curtea stației, chiar în mijloc (evidențiată cu verde). Acest sistem presupune un regulator de presiune, țevi de gaz etanșate și un dispozitiv de alimentare.

Ceea ce se poate observa în mod permanent în curtea SC Flagas SRL din 2018 până în 2023, conform imaginilor Google Street View, este o cisternă mobilă de culoare galbenă, pe roți, fără cap de tractare, parcată permanent în colțul din dreapta (evidențiată cu roșu).

Din spatele cisternei galbene ies niște furtunuri: este chiar instalația neomologată despre care vorbea adjunctul șefului ISU Dâmboviţa, colonelul Benone Duduc, atunci când a trecut în revistă duminică, 27 august, controalele făcute de pompieri la firma Flagas SRL Crevedia.

În 2020 firma și-a pierdut autorizația de securitate la incendiu după ce a mutat instalația monobloc omologată, iar ofițerii ISU au constatat că angajații lui Doldurea mutau GPL cu ajutorul unui sistem improvizat.

ISU: Mutau GPL dintr-o cisterna în alta cu un dispozitiv neomologat

Iată ce declara col. Benone Duduc de la ISU Dâmbovița:

 • Obiectivul a fost autorizat de instituția noastră, ISU Dâmbovița, în luna octombrie 2011, ca instalație de tip Skid pentru distribuția de GPL la autovehicule, cu o capacitate de 4.000 de litri.
 • În data de 30.07.2020, în urma unor sesizări, se efectuează un control inopinat la acest obiectiv și se constată că nu se respectă măsurile de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu în anul 2011.
 • Acea instalație de tip monobloc a fost mutată pe amplasament și nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației.
 • În consecință, ISU constată pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu și, totodată, constată utilizarea unei pompe neomologate pentru transvazarea (mutarea dintr-un vas în altul – n.r.) GPL-ului dintr-o cisternă în cealaltă și aplică pe data de 30.07.2020 și sancțiunea contravențională de 10.000 de lei
 • În data de 28.09.2020 se efectuează un nou control inopinat, se constată că obiectivul funcționa în continuare. Se constată, ca faptă contravențională, funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu și se aplică sancțiunea contravențională de 30.000 de lei.
 • De asemenea, se constată (prezența – n.r.) pe amplasament a unui rezervor neomologat prin care se transvaza GPL și se mai aplică o sancțiune de 10.000 de lei”, a declarat adjunctul ISU Dâmbovița.

Din 2020 firma și-a pierdut autorizația de securitate la incendiu, dar a continuat să efectueze operațiuni cu gaz petrolier lichefiat cu ajutorul cisternei galbene, care avea montat în spate un dispozitiv improvizat. Această cisterna apare în toate fotografiile surprinse de Google street view în anii 2021, 2022 și 2023.

Într-una dintre fotografii, care datează din 2022, se poate observa că platforma pe care e amplasată cisterna galbenă este o epavă:

Procurorul general: Cum s-a produs explozia de la Crevedia

Faptul că în curtea Flagas SRL se lucra cu GPL la 3 ani de la pierderea autorizației este confirmat și de către șeful Parchetului General, Alex Florența, care a prezentat duminică după-amiază primele date de la fața locului:

 • „După închiderea punctului de lucru, curtea aferentă a fost declarată de societate ca reprezentând exclusiv o zonă de parcare a autocisternelor societății, care veneau din cursă și pentru a permite unor șoferi să înnopteze. Din investigațiile făcute până în prezent, reiese că, în incinta punctului de lucru al societății, se obișnuia, în anumite situații, ca angajații societății să efectueze – chiar și după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior – diferite operațiuni de transfer a GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive.
 • În jurul orei 8.30, un angajat al societății care se ocupă în general de administrarea clădirii se prezintă la punctul de lucru din Crevedia, unde erau 2 cisterne goale parcate, fără cap de livrare. În intervalul 12.00-14.00 au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne, parcate pe marginea șoselei, în diferite poziții prin apropiere.
 • În jurul orei 18.00 a apărut o a treia autocisternă, încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale deja existente. Șoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la mașină (…), motiv pentru care ar fi intenționat să transfere gazul din acea cisternă în una dintre cisternele goale din punctul de lucru, sens în care a cerut să discute cu șoferul autocisternei, care se afla în clădirea de birouri.
 • Cei doi șoferi se întâlnesc, se cunoșteau ambii angajați ai societății, și inițiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiții care nu sunt pe deplin elucidate, pentru că cercetarea nu este finalizată, sub cisterna care era alimentată, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc”, a declarat procurorul general.

Ionuț Doldurea, fiu de primar PSD cu afaceri de sute de milioane de lei

Acționarul majoritar al firmei care deținea stația de alimentare GPL care a explodat la Crevedia se numește Daniel Ionuț Doldurea și este fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea.

Potrivit datelor financiare, firma lui Ionuț Doldurea, SC Flagas SRL, a avut un profit net de 32 de milioane de lei în 2022 și datorii de 73 de milioane de lei, iar obiectul de activitate se întinde de la vânzarea de timbre și monede, până la vânzarea de carburanți.

SC Flagas SRL are doi acționari: Ionuț Doldurea (51%) și Cosmin Stîngă (49%), potrivit datelor ListaFirme.ro.

Obiectul de activitate al firmei este „comerț cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate”.

Pe anul 2022, firma fiului primarului PSD din Caracal prezintă următoarele date financiare:

 • Cifra de afaceri: 595.907.886 lei
 • Profit net: 32.782.166
 • Datorii: 73.928.971
 • Capitaluri proprii: 38.156.257
 • Angajați: 191

Firma lui Ionuț Doldurea vinde de la suveniruri, timbre, până la combustibili, potrivit descrierii obiectului de activitate:

 • vânzarea cu amănuntul a echipamentelor fotografice, optice și de precizie
 • vânzarea cu amănuntul a suvenirurilor, articolelor de artizanat și religioase
 • activitățile galeriilor de artă
 • vânzarea cu amănuntul a combustibililor, gazului îmbuteliat, cărbunilor și lemnelor pentru uzul în gospodărie
 • vânzarea cu amănuntul a armelor și munițiilor
 • vânzarea cu amănuntul a timbrelor și monedelor
 • serviciilor de comerț cu amănuntul ale galeriilor comerciale de artă
 • vânzarea cu amănuntul a produselor nealimentare

Bilanțul dramatic al exploziei de la Crevedia: 2 morți și 56 de răniți

Bilanţul victimelor exploziilor şi incendiului produse sâmbătă la o staţie GPL din Crevedia a ajuns la 58 de persoane, din care 43 sunt cadre ale MAI: 39 de pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi, relevă datele transmise de IGSU.

Conform IGSU, s-au înregistrat 58 de victime.

Dintre acestea, 8 victime au fost după prima explozie:

 • 2 persoane decedate (soț și soție, primul de infarct, a doua din cauza arsurilor)
 • 6 persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);

Alte 50 de victime au fost înregistrate după a doua explozie:

 • 3 persoane rănite fiind transportate la UPU Târgovişte,
 • 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI – 39 pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi.

Urmare acestui eveniment a fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgenţă a transferului pacienţilor puternic afectaţi, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arşi.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.