Sambata, 23 Septembrie 2023, ora 03:18
228 citiri
Tribunalul Galați s-a pronunțat, joi 29 septembrie, în dosarul de corupție care vizează angajările pe șpăgi în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi (C.N.A.P.D.M. SA).
Luigi Marius Ciubrei, fostul director general al instituției, a fost condamnat la 3 ani și 6 lui de închisoare fiind găsit vinovat pentru luare de mită.
În același dosar a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, Constantin Tărău, și el angajat al aceleiași companii, intermediarul șpăgilor între director și pretendenții la un post de marinar în cadrul companiei.
Directorul C.N.A.P.D.M. SA a fost condamnat inițial la 6 ani de închisoare, dar Curtea de Apel Galați a decis rejudecarea dosarului de la zero, iar cea de-a doua instanță de fond a decis înjumătățirea pedepsei.
Scandalul angajărilor pe șpagă la Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi a izbucnit în 2017, când directorul companiei a fost prins în flagrant delict în momentul în care primise mită pentru a dispune angajarea unui pretendent pe un post de marinar. Prins fiind cu 500 de euro în buzunar, Ciubrei a avut o explicație cel puțin copilărească. Omul a precizat că în momentul în care a primit mapa cu documentele de angajare ale unui candidat s-a trezit printre acte și cu un plic în care se aflau 500 de euro. Pentru că era final de program, a decis să pună banii în buzunar separat de cei personali, intenția lui fiind să-i înapoieze a doua zi celui care îi înmânase dosarul.
”După ce a vizualizat rapid conţinutul mapei a închis-o urmând a aplica rezoluţia scrisă ulterior. După plecarea inculpatului a redeschis mapa şi a constatat că pe lângă cele două înscrisuri mai exista un plic conținând suma de 500 euro în cupiură de 50 euro, pe care a numărat-o în vederea diferenţierii faţă de bancnotele personale aflate în portofel. Întrucât programul de lucru se finalizase şi urma programul sanitar al personalului extern, pentru evitarea sustragerii sumei, a depus-o în propriul portofel cu intenţia de a-l contacta pe inculpatul …pentru a i-o restitui. Între timp, în biroul inculpatului au pătruns organele de urmărire penală”, se arată în rechizitoriu.
Directorul a negat vehement că ar fi primit bani sau alte cadouri pentru a aproba angajări în cadrul companiei, fără să știe la acel moment că procurorii DNA au interceptat telefoane și au folosit inclusiv un ofițer sub acoperire care s-a dat drept pretendent pentru a fi angajat.
Potrivit actelor de acuzare, Marius Ciubrei avea un partener de nădejde în companie, un individ fără o anume funcție, dat foarte ”vorbăreț” – așa cum este descris chiar de către șeful lui -. ”Vorbărețul” era cel care se descurca și găsea candidați pentru posturile de marinari în ciuda faptului că salariul nu era chiar foarte ofertant. Celor care își doreau cu ardoare să aibă un loc de muncă sigur într-o companie de stat i se cerea mită, de la 500 de euro până la 2000 de euro în funcție de postul dorit. Banii obținuți astfel erau împărțiți între dorector și ”vorbăreț”.
”Majoritatea vin cu bileţele de gât pe aicea, nu ştii de-a cui este!”
Doar că vorbăreț nu era doar intermediarul șpăgilor. Odată văzuți cu sacii în căruță, marinarii care au dat bani pentru a se angaja, făceau nazuri la serviciu și chiar se lăudau că nimeni nu are ce să le facă întrucât angajarea a fost aranjată cu mii de euro. În companie oamenii știau că așa se obține un post și se fereau să-i sancționeze pe cei care nu-și respectau fișa postului.
“eu aşa, mă, l-aş prinde pe inginer, i-aş zice direct inginerului: domnule… ce faceţi cu ăsta, că ăsta… tot portul ştie că el a dat două mii de euro, că s-a angajat, că v-a adus vânat, că nimeni pe el nu mai poate să-l dea afară, că el face, că el drege…. De făcut, nu face nimic”. (…) Da’, ştii cum stau lucruile? Majoritatea vin cu bileţele de gât pe aicea, nu ştii de-a cui este! De asta, toată lumea stă prundentă! Până îi cunoaşte bine, şi după aia îi dă la gât, stai liniştit!”, este una dintre discuțiile interceptate de anchetatori în timpul anchetei.
Pe lângă director și subalternul său, procurorii i-au trimis în judecată și pe marinarii care au dat șpagă pentru a se angaja, dar și pe mama unuia dintre ei care a intermediat afacerea.
Tribunalul Galați a decis ca aceștia să fie condamnați la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 120 de zile.
Sentința Tribunalului Galați nu este definitivă.
Articol preluat de la: ziare.com