Stiri

Cariera de marmură extinsă ilegal într-un paradis natural din Apuseni. APM Alba a respins emiterea acordului de mediu

2 minute necesare pentru a citi articolul

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 04:00

267 citiri

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a respins o cerere de emitere a acordului de mediu pentru extinderea unei cariere de marmură care funcționează pe teritoriul comunei Sohodol, în satul Valea Verde, un paradis natural al Munților Apuseni.

Decizia a fost luată după ce reprezentanții Asociației ”Apuseni Spirit” din orașul Câmpeni au reclamant încălcarea legii în ceea ce privește funcționarea caierei și extinderea acesteia.

Reprezentanții asociației susțin că firma a desfășurat activități de exploatare în cariera de marmură atât în afara perioadei pentru care avea permis de exploatare cât și în afara perimetrului de 5000 de metri pătrați la care se referea permisul de exploatare.

”Pe parcursul mai multor ani societatea și-a extins exploatarea pe o suprafață de cca 40.000 mp, fără autorizații de mediu, fără permis de exploatare”, susțin cei de la Apuseni Spirit. S-au făcut sesizări la instituțiile statului cu atribuții în domeniu și s-a constatat în urma controalelor efectuate că acestea se confirmă. În 12 septembrie 2022, APM Alba a respins emiterea acordului de mediu.

”În extinderea de perimetru s-a constatat deshiderea unei căi de acces pentru utilaje. Calea de acces a fost realizată cu material rezultat din perimetrul de extindere. În urma măsurătorilor a rezultat faptul că titularul proiectului a inițiat lucrările de exploatare, acestea constând în amenajarea unui drum de exploatare în prezentul perimetru verificat și supus reglementării din punct de vedere al protecției mediului la APM Alba, ca material rezultat din perimetrul propus pentru extindere. Concluziile verificării efectuate, confirmă cele sesizate de către Asociația Apuseni Spirit”, se precizează în decizia APM Alba.

În continuare, se susține că, potrivit prevederilor Legii nr. 292/2018, ”este interzisă emiterea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu, respectiv a apobării de dezvoltării pentru lucrări de investiții inițiate sau realizate”.

Memoriul tehnic prezentat de firma privată

În documentația depusă de societate aprivată la APM Alba se susținea că se intenționează realizarea unei investiții în valoare de 400.000 de lei, iar suprafața totală ce urma a fi excavată era estimată la 32.700 mp. Cantitatea totală de resurse minerale calculată este de 483.878 mc.

”Materialul derocat cu ajutorul explozibilului va fi împins cu buldozerul, acumulându-se gravitațional la baza treptei inferioare, de unde va fi încărcat cu excavatorul și încărcătorul frontal direct în autobasculante. Pentru executarea lucrărilor se vor folosi utilaje dotate cu motoare cu ardere internă, alimentate cu motorină”, se susținea în memoriul tehnic transmis instituției din Alba Iulia, de către firma Marmura Apuseni SRL.

Reprezentanții acesteia mai susțineau că dezvoltarea proiectului va duce și la dezvoltarea zonei respective ”prin valorificarea superioară a resurselor locale”.

”Pentru demararea activității, beneficiarul deține Certificat de urbanism și Aviz de gospodarire a apelor, urmând procedura legală de obținere în viitor a tuturor avizelor și autorizațiilor legale”, se mai preciza în memoriu. În urma verificărilor realizate de către APM Alba s-a constatat că cea mai mare parte din aceste lucrări erau deja realizate, motiv pentru care s-a respins emiterea acordului de mediu.

Satul Valea Verde este unul dintre cele mai spectaculoase din Apuseni în ceea ce privește păstrarea parimoniului local autentic.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *