Stiri

Expertii europeni au gasit un mod de a verifica acuratetea testelor pentru coronavirus

1 minute necesare pentru a citi articolul

Echipa de oameni de stiinta a Comisiei Europene a dezvoltat un dispozitiv de control pentru verificarea fiabilitatii testelor de depistare a noului coronavirus, a anuntat miercuri executivul comunitar, potrivit AFP.

Noul dispozitiv, numit material-martor, urmareste “sa garanteze ca testele in laborator pentru depistarea prezentei coronavirusului functioneaza bine”.

Conceput de Centrul Comun de Cercetare (JRC – Joint Research Centre), serviciul de stiinta interne al Comisiei, “acest material de sinteza, care (reproduce) o parte neinfectioasa a virusului”, “va permite sa se evite ca testul sa ofere rezultate negative, desi persoana este pozitiva”, a explicat Stefan de Keersmaecker, un purtator de cuvant al institutiei, intr-o conferinta de presa.

O eprubeta permite verificarea a pana la 20.000 de teste, iar 3.000 de esantioane sunt deja gata, deschizand calea pentru verificarea a pana la 60 de milioane de teste in toata Europa, a subliniat el.

“JRC a identificat rapid o potentiala defectiune in gestionarea pandemiei de coronavirus si s-a pus imediat la treaba pentru a o remedia. Noul material de control are potentialul de a imbunatati capacitatea de raspuns la epidemie si de a evita risipirea de resurse pretioase prin teste ineficiente”, a afirmat Mariya Gabriel, comisarul european pentru cercetare, conform unui comunicat.

Rezultatul obtinut de JRC va fi de asemenea “hotarator in strategia de iesire, cand va veni momentul sa incepem sa ridicam masurile de distantare sociala”, a adaugat comisarul european pentru sanatate, Stella Kyriakides.

Intr-o ancheta realizata in ianuarie in randul laboratoarelor, echipele Comisiei au identificat absenta unui “control pozitiv” ca una din principalele probleme de rezolvat.

Tot mai multe voci din lumea medicala s-au exprimat in legatura cu fiabilitatea testelor, in special in privinta prelevarilor din nas, in contextul in care “virusul nu se afla acolo de-a lungul tuturor faze ale bolii”, a subliniat astfel profesorul Vincent Thibault, sef de serviciu in cadrul laboratorului de virologie CHU din orasul francez Rennes, intr-un interviu pentru postul de radio France Bleu.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Citeste articolul complet pe www.ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *