Stiri

Insistentul ofițer Asanache de la Corpul de Control al MAI, dat afară din Poliție. A sunat de 126 de ori un patron de la care aștepta șpagă: ”Mă lasă nervii”

4 minute necesare pentru a citi articolul

Insistentul ofițer Asanache de la Corpul de Control al MAI, dat afară din Poliție. A sunat de 126 de ori un patron de la care aștepta șpagă: ”Mă lasă nervii”

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului FOTO / Ziare.com

Ciprian Daniel Damian Asanache, ofiţer de poliţie în cadrul Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne, a fost dată afară din Poliție și condamnat la închisoare cu suspendare după ce a fost denunțat la DNA de un om de afaceri din Bacău care ajunsese la disperare din cauza insistențelor polițistului.

Afaceristul a fost sunat de 126 de ori în decurs de patru luni de ofițerul Asanache, care cerea bani insistent în schimbul unei intervenții pe lângă șeful IPJ Bacău.

Prieteni din spital

Ofițerul de la Corpul de Control al MAI și omul de afaceri din Bacău s-au cunoscut întâmplător în spital, unde fiecare ajunsese cu probleme personale. Au avut o relație de amiciție de genul celei care se leagă pe holul spitalului până în momentul în care polițistul a asistat la o conversație telefonică pe care amicul afacerist a avut-o cu un alt partener.

Din discuție a reieșit că patronul din Bacău este înstărit și învârte sume de ordinul sutelor de mii de euro în afaceri cu materiale de construcții. Din acel moment a început calvarul.

Polițistul a insistat să afle detalii despre necazurile pe care prietenul său le întâmpina în afaceri și evoluția unor dosare în care respectivul era parte vătămată.

Pe ofițerii din provincie ”îi făcea din pix”

În plus, ofițerul Asanache aflase că soția prietenului său era polițistă la Biroul de Operațiuni Special din cadrul IPJ Bacău și-și dorea o avansare.

A început să se laude că are relații sus pus în MAI, iar pe ofițerii din provincie ”îi face din pix”, astfel că, în schimbul unor sume de bani este dispus să intervină astfel încât necazurile băcăuanului să fie rezolvate cu rapiditate și în favoarea lui și a familiei sale. A cerut mai întâi o mică atenție de 3.700 de lei pentru a-și achita datoriile la serviciul de telefonie mobilă, ulterior și-a mărit pretențiile la 15.000 de lei.

Pentru că prietenul din Bacău întârzia să plătească, ofițerul Asanache l-a bombardat aproape zilnic cu mesaje scrise și apeluri telefonice. Nu mai puțin de 126 de apeluri ratate a avut omul de afaceri din Bacău în decurs de patru luni de la polițistul perseverent. Pe lângă acestea, zeci de alte mesaje primite pe WhatsApp în care i se cerea cu disperare să meargă să achite factura de telefon sau să se întâlnească pentru a înmâna banii fizic.

Mesaje disperate

Tribunalul consideră relevante câteva pasaje din care rezultă insistența cu care inculpatul îl contacta pe martorul denunțător și disperarea inculpatului:

„Scuză-mă că te stresez. Ai vreo veste? Sunt stresat pe tema asta și vreau să o rezolv. Nu insistam. Și mii de scuze pt insistențe”, „Sunt într-un mega stres că altfel nu te deranjam așa de multe ori”, „Crede-mă că nu te stresam dar sunt în mega panică și presat de timp.”

În data de 14.07.2022 (joi), ora 10:08, inculpatul, aflându-se în timpul programului de lucru în cadrul Corpului de control al ministrului (cu sediul în București, sector 1): Auzi, daca poți trimite pe cineva de la tine de la firma măcar să ma ajuți azi cu factura de la telefon în valoare de 3700 lei că mâine îmi blochează serviciile și pt restul discutăm zilele astea

[14.07.2022,12:57:58]: Treb doar să meargă la un Vodafone să dea nr de tel …..

în data de 15.07.2022 (vineri): Salutare. Te rog nu mă uita. La Vodafone treb să spui nr și numele. Aștept un semn de la tine

[15.07.2022,13:19:56] Ai rezolvat?

– în data de 19.07.2022 (marți):

„[19.07.2022, 09:23:11] Sper să îmi dai o veste bună azi și să nu mă mai amâni și să răsp [19.07.2022,11:10:24] Apel vocal ratat

[19.07.2022,11:43:07]: Azi e 19 sper că nu ai uitat

[19.07.2022,14:58:41]:???

[19.07.2022,15:17:49]: Nu îmi place deloc că nu răsp și nu îmi zici nimic

[19.07.2022,15:48:54]: Te rog să îmi scrii și să îmi zici dacă o rezolvăm sau nu”.

– în data de 21.07.2022 (joi): te rog ajută-mă azi

[21.07.2022,11:43:04] Apel vocal ratat

[21.07.2022,14:58:28]: Mă lasă nervii: Zi dacă o rezolvăm…”, astfel de mesaje continuând zile la rând până când omul de afaceri a decis să ia legătura cu DNA, instituție care a decis să organizeze un flagrant în timp ce ofițerul primea banii de șpagă.

Prins cu plasa în care se aflau 15.000 de lei, Asanache a susținut că este vorba despre un împrumut, dar în instanță, probele au dovedit contrariul.

Pedeapsa

A fost condamnat de Tribunalul București la 3 ani de închisoare cu suspendare și 120 de zile de muncă în folosul comunității.

Ca pedeapsă suplimentară, instanța a decis să-i interzică ofițerului dreptul de a mai ocupa o funcție în exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcția de ofițer de poliție de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *