Stiri

Iubita lui Sorin Oprescu și fugarul Romeo Albu, nemulțumiți de sechestrul din dosarul de luare de mită al fostului edil

4 minute necesare pentru a citi articolul

Afaceristul Romeo Albu – condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul de luare de mită în care Sorin Oprescu a primit 10 ani și 8 luni de pușcărie – a depus o contestație în anulare pe rolul Curții de Apel București. Lui „Romică”, fugit în Italia înainte de pronunțarea deciziei definitve, nu îi convine faptul că are sechestru pe 50% dintr-un imobil de pe Bulevardul Basarabia din Capitală.

De asemenea, Adriana Elena Nica – iubita lui Sorin Oprescu și fostă șefă a Spitalului Universitar – a depus și ea o contestație în anulare, al cărei termen de judecată a fost fixat pentru joi, 29 septembrie.

Interesant este faptul că Adriana Elena Nica nu a avut calitatea de inculpat în dosarul lui Sorin Oprescu, ci de martor, însă fiind iubita fostului edil, sechestrul instituit pe numele acestuia o afectează și pe ea. În dosarul având ca obiect contestație în anulare, Adriana Elena Nica are calitatea de apelant-intimat.

Contestația lui Romeo Albu a ajuns miercuri, 28 septembrie, pe masa unui complet de judecată format din Daniela Panioglu (președinte) și Adina Nadia Guluțanu (judecător).

Ca întotdeauna, judecătoarea Daniela Panioglu era prost-dispusă, iar până ca avocatul lui Romeo Albu să ajungă la bară, acesta i-a luat la rost pe următorii:

  • Inculpat, într-un dosar de furt, certat de judecătoare: „Dacă a furat de 6 ori, ce să înțeleagă din clemența instanței?!”.
  • Inculpat, într-un dosar de fraudă. Judecătoare: „Dvs. sunteți infractorul, dvs. trebuie să dovediți că ați achitat prejudiciul!”
  • Avocați – Judecătoare: „Mi se pare halucinant ca instanța penală să analizeze prejudicii fiscale! Depuneți odată cererea! Și fără ciripeli în sală!”
  • Martor – Judecătoare: „Și vă suna pe dvs. dacă (n.r. – partea civilă) visa urât?! Ce-s copilărismele astea? În foarte multe dosare am observat că bărbații se comportă ca niște fetițe!”.

Pe acest fond, spre sfârșitul ședinței de judecată, în fața completului prezidat de temuta judecătoare Daniela Panioglu s-a prezentat și avocatul lui Romeo Albu, evident, fără client alături.

Judecătoarea: Unde se află condamnatul?

Avocat: Nu știu…

Judecătoare: Cum nu știți?! Sunteți apărătorul lui!

Avocat: Societatea de avocatură e apărătorul lui. Din presă am aflat că ar fi undeva în Italia. Foarte pe scurt, vă rog să dispuneți înlăturarea omisiunii vădite din decizie și înlăturarea sechestrului asupra cotei de 50% din imobilul situat în Bulevardul Basarabia. Instanța a decis că (n.r. – Romeo Albu) trebuie să achite pe latură civilă doar 8.000 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată, însă în dispozitivul deciziei nu se mai menționează.

Procurorul de ședință al DNA a pus concluzii de respingere a cererii, iar instanța a rămas în pronunțare.

Oprescu și oamenii lui au umplut instanțele cu plângeri și contestații

Reamintim că Sorin Oprescu a fugit în Grecia înainte de condamnare, iar instanțele elene au respins cererea de extrădare formulată de autoritățile române.

Romeo Albu a fugit în Italia, unde se ascunde alături de alt condamnat, Bogdan Popa.

Asta nu i-a împiedicat pe cei trei să depună mai multe contestații pe rolul instanțelor de judecată.

Condamnatul fugar Sorin Oprescu – fost șef al Secției Chirurgie a Spitalului Universitar și fost edil al Capitalei – se plânge în instanță, prin intermediul avocaților, că pedeapsa de 10 ani și 8 luni ar fi „absurdă” și „disproporționată” și că n-ar fi luat atâția ani de pușcărie nici dacă ar fi fost găsit vinovat de „unele crime de război”.

Alte căi extraordinare de atac:

  • Romeo Albu mai are o contestație în anulare pe rolul Curții de Apel București (cu termen pe 17 octombrie),
  • Ion Niță a exercitat și el o cale extraordinară de atac (cu termen pe 14 octombrie),
  • contestația lui Bogdan Cornel Popa s-a suspendat pe data de 13 septembrie până când Înalta Curte va dezlega chestiunea de drept a aplicării deciziei CCR pe tema prescripției.

Sorin Oprescu a primit 10 ani și 8 luni de pușcărie

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe data de 13 mai 2022, la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit:

  • 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată;
  • 6 ani pentru luare de mită,
  • 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu
  • 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor.

Sorin Oprescu a fost prins în Grecia și arestat în vederea extrădării. Într-un final, instanța a decis să îl elibereze pe cauțiune și nici nu l-a mai predat.

Alte condamnări din dosarul Oprescu:

  • Popa Bogdan Cornel – 11 ani și 6 luni
  • Stanca Cristian – 7 ani și 2 luni
  • Constantinescu Mircea Octavian- 6 ani și 10 luni
  • Șupeală Florin – 4 ani
  • Albu Romeo- 6 ani
  • Niță Ion – 7 ani și 10 luni
  • Bengalici Claudiu – 6 ani și 6 luni
  • Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela – 2 ani și 10 luni cu suspendare.

Sorin Oprescu, prins la volan „sub influența mitei”

Fostul primar al Bucureștiului a fost găsit în septembrie 2015 cu o pungă de 25.000 de euro în torpedoul mașinii, iar procurorii DNA l-au reținut atunci pentru luare de mită. Oprescu a primit o condamnare la 5 ani și 4 luni de închisoare în procesul pe fond.

Sorin Oprescu susține că a luat banii despre care DNA spune că sunt cu titlul de mită ca urmare a unei „provocări” făcute de procurori, dar nu neagă faptul că a pus mâna pe bani, ci nuanțează motivul primirii acestora.

Edilul a vorbit în ultimul cuvânt despre flagrant, despre intervenții ale unui general SRI pe lângă el și despre faptul că dosarul lui ar fi unul „fabricat”.



Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *