Stiri

Marin Anton rămâne cu sechestru pe avere înainte de verdictul final în dosarul mitei de 5,3 milioane de euro. Fostul liberal ar putea intra pe „lista prescripției”

5 minute necesare pentru a citi articolul

Luni, 04 Septembrie 2023, ora 03:05

291 citiri

Marin Anton rămâne cu sechestru pe avere înainte de verdictul final în dosarul mitei de 5,3 milioane de euro. Fostul liberal ar putea intra pe „lista prescripției”

Marin Anton așteapă pe data de 5 septembrie decizia definitivă în dosarul mitei de 5,3 milioane de euro. FOTO / Ionuț Mureșan

Liberalul care a susținut proiectul de lege al PSD privind amnistia rămâne cu sechestru pe avere în aşteptarea deciziei definitive a Curții de Apel București din dosarul în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de pușcărie pentru o șpagă de 5,3 milioane de euro. Marin Anton este primul inculpat VIP care urmează afle dacă merge sau nu la pușcărie, după ce instanța de la Luxemburg a statuat că „marea prescripție” a contrară dreptului Uniunii Europene.

Pe data de 5 septembrie Curtea de Apel București urmează să pronunțe decizia definitivă în dosarul de corupție al lui Marin Anton, fost șef al PNL Giurgiu.

La ultimul termen de judecată procurorii DNA au cerut o pedeapsă cu executare pentru Marin Anton, iar acesta a cerut achitarea pe motiv că fapta nu există, fie pentru că fapta nu a fost săvârșită cu vinovăție.

În esență, Marin Anton spune că el n-a luat niciun ban, iar sumele au ajuns la PNL, pentru campania din 2009.

Marin Anton rămâne cu sechestru pe avere

Până la pronunțarea unei decizii, Curtea de Apel București a dezbătut vineri, 1 septembrie, verificarea legalității măsurilor asiguratorii, hotărând ca averea lui Marin Anton să rămână sub sechestru, până la concurența sumei de 5,3 milioane de euro.

  • Constată legalitatea şi temeinicia măsurii asigurătorii a sechestrului, măsură instituită prin ordonanţa nr.502/P/2016 din data de 06.06.2017 şi modificată şi completată prin ordonanţa nr.502/P/2016 din data de 18.12.2017, ordonanţe emise de Direcţia Naţională Anticorupţie (…) precum şi prin sentinţa penală nr.1029/15.09.2021 pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală, privind pe apelantul-intimat-inculpat Anton Marin.
  • Menţine măsura asigurătorie a sechestrului, măsură instituită prin ordonanţa nr.502/P/2016 din data de 06.06.2017 şi modificată şi completată prin ordonanţa nr.502/P/2016 din data de 18.12.2017, ordonanţe emise de Direcţia Naţională Anticorupţie, precum şi prin sentinţa penală nr.1029/15.09.2021 pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală, privind pe apelantul-intimat-inculpat Anton Marin.
  • Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia apelantului-intimat-inculpat şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 01.09.2023”, se arată în minuta Curții de Apel București.

La ultimul termen de judecată, din data de 13 iunie, Marin Anton a cerut continuarea procesului penal, desființarea hotărârii de condamnare și trimiterea cauzei spre rejudecare. În subsidiar, avocatul fostului liberal a solicitat achitarea.

În legătură cu mita de 22 de milioane de lei (5 milioane de euro) avocatul a arătat că există documente care justifică mai bine de 16 milioane de lei prin lucrări, iar pentru restul există probe că ar fi ajuns la PDL ca sponsorizare a campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009.

  • „Clientul meu nu a luat niciun ban”, a conchis avocatul lui Marin Anton.

Procurorul a cerut o pedeapsă mai aspră pentru Marin Anton, față de cea de 5 ani de închisoare, pe care a considerat-o „orientată spre minimum”. Reprezentantul DNA a arătat că instanța de fond „a pus accentual mai mult pe circumstanțele personale ale inculpatului” și nu a avut în vedere „cuantumul ridicat al mitei”.

  • „Nu se impune încetarea procesului penal, dați eficiență dreptului european”, a solicitat procurorul de ședință al DNA

Condamnat la câte un an pentru fiecare milion de euro luat ca mită

Pe data de 15.09.2021 Marin Anton a primit la Tribunalul București o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru o mită de 5,3 milioane de euro luată în 2009, pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru modernizarea Aeroportului „Henri Coandă”.

Ideea i-a aparținut lui Mihai Adrian Ionescu, fost șef al unei direcții din CNADNR, care a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, deoarece a recunoscut faptele.

Din datele dosarului rezultă că cei doi au cerut o mită-record în 2009 nu pentru a se îmbogăți, ci în numele partidului din care făceau parte, adică PNL.

Ironia a făcut ca, în ianuarie 2019, Marin Anton să fie demis din funcția de președinte al filialei PNL Giurgiu, după ce afirmase că familia lui va vota cu PSD dacă acest partid va da ordonanța privind amnistia, în condițiile în care era trimis în judecată pentru luare de mită în acest dosar.

  • Instanța va avea în vedere gravitatea faptei rezultată, pe de o parte din modalitatea ingenioasă de comitere, prin mascarea mitei în contractul de prestări servicii încheiat, asigurând-și în această modalitate o aparență de legalitatea și nedescoperirea faptei de către organele abilitate ale statului, iar pe de altă parte din cuantumul mitei, de peste 22 milioane de lei.
  • De asemenea, instanța are în vedere funcțiile deținute de către inculpați, respectiv inculpatul Marin Anton a deținut o funcție de stat, aceea de secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, iar inculpatul Adrian Mihai Ionescu – aceea de director general adjunct al Direcției de Coordonare și Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri din România”, se arată în motivarea deciziei Tribunalului București.

Acuzațiile DNA pentru Marin Anton

Pe data de 8 ianuarie 2018, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe:

  • Marin Anton, la data faptei secretar de stat și de vicepreședinte al Consiliului Tehnico – Economic în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, ce avea în coordonare activitatea Companiei Naționale „Aeroportul Internațional Henri Coandă-București” S.A. Otopeni, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
  • Ionescu Adrian Mihai, la data faptei director general adjunct al Direcției de Coordonare și Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri din România SA (la acea dată) și fost consilier al ministrului Transporturilor și Infrastructurii, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

„În perioada iunie – noiembrie 2009, inculpatul Marin Anton, în calitatea menționată mai sus, a acceptat promisiunea și ulterior, a primit, de la reprezentantul filialei din România a companiei internaționale (n.r. – Astaldi) care avea în executare contractul de modernizare la aeroportul Otopeni (martor în cauză), suma totală de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane euro la cursul de schimb din acea perioadă), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuție a lucrărilor”. Banii respectivi au fost primiți de Marin Anton pentru a aviza, în perioada 15 iunie – 17 iulie 2009, documentația privind obiectivul de investiții “Dezvoltare și Modernizare Aeroport Internațional București – Otopeni (…)”, nota de fundamentare și proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici reactualizați ai obiectivului de investiții menționat mai sus, precum și aprobarea continuării lucrărilor și a finanțării obiectivului respectiv”, arată DNA.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.