Stiri

Metoda prin care un colonel din Poliție și-a ”umflat” pensia specială, din poziția de șef la resurse umane

2 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 11 Decembrie 2022, ora 10:48

555 citiri

Un fost șef al Serviciului Resurse Umane din Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui are o pensie de 13.000 de lei pe lună. El și-a trecut zeci de ore suplimentare de muncă în ultimele luni de activitate.

Un polițist, la fel ca un militar, primește o pensie de serviciu calculată din media veniturilor brute pe cele mai bune șase luni din ultimii cinci ani. Veniturile sunt mai mari în acele șase luni, pentru că majoritatea poliţiştilor fac atunci ture suplimentare, adică îşi majorează volumul de muncă şi implicit salariul. Iar baza de calcul a viitoarei pensii de serviciu o reprezintă 65% din această medie, pentru ca în final, pensia propriu-zisă să fie egală cu 80 de procente din baza de calcul, scrie Vremea Nouă.

Înainte să iasă la pensie, colonelul își trecuse un număr atât de mare de ore suplimentare, încât dacă le-ar fi respectat, ar fi trebuit să stea 24 din 24 de ore la serviciu.

La sfârșitul anului 2016, când vasluianul se pregătea de pensionare, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui a sesizat anomalia și l-a dat în judecată, atât pe el cât și pe alți colegi ai dânsului care au recurs la această metodă, solicitând instanței să nu ia în calcul perioadele în care aceștia și-au trecut numărul imens de ore suplimentare.

Cum se întâmplă aproape de fiecare dată, instituția a pierdut procesul, lunile “umflate” cu orele suplimentare au fost luate în calcul pentru stabilirea pensiei, astfel că azi, colonelul, fost șef al Serviciului Resurse Umane încasează o pensie de 13.000 de lei în fiecare lună. Cu acești bani, pensionarul de lux de la IPJ Vaslui și-ar putea cumpăra trei autoturisme noi, marca Logan, în fiecare an. Dacă și-ar pune banii deoparte timp de doi ani, colonelul și-ar putea achiziționa un apartament cu 3 camere într-o zonă bună a municipiului Vaslui.

Conform datelor oficiale, la sfârșitul anului trecut, aproape 81.000 de oameni încasau pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MAI, numărul acestora crescând cu 10,45% faţă de cel înregistrat în decembrie 2020. În luna decembrie 2021, acesta era cel mai mare număr de beneficiari ai pensiilor de serviciu de sub cupola MAI din ultimii cinci ani.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, în primele nouă luni ale acestui an, media solicitărilor de pensionare depuse de angajații instituțiilor din subordine era de 413 lunar, iar ponderea cea mai mare provine din rândurile Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

În perioada ianuarie-septembrie 2022, au fost înregistrate 3.719 cereri de pensionare, dintre care 1.177 de la angajați din Poliția Română, 368 de cereri de la Poliția de Frontieră Română, restul venind din partea altor ordonatori de credite din cadrul MAI, arată datele Casei de Pensii Sectoriale a MAI.

Plecări din Poliția Română:

2018: 2,02% din personal

2019: 3,10% din personal

2020: 7.32% din personal

2021: 5,88% din personalCiteste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *