Stiri

Noi informații despre primirea României în Schengen. Promisiunea făcută de cancelarul german Olaf Scholz

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 04 Iulie 2023, ora 19:33

61 citiri

Noi informații despre primirea României în Schengen. Promisiunea făcută de cancelarul german Olaf Scholz

Olaf Scholz FOTO Fascebook/ Guvernul României

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a afirmat, marţi la Berlin, că ţara sa susţine România pentru a deveni în acest an membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen.

„Germania susţine România pentru ca ţara dumneavoastră să devină anul acesta membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen. România a întreprins deja eforturi majore pentru aderarea la spaţiul Schengen şi aceste eforturi trebuie apreciate. Noi ne implicăm cu toată forţa pentru aceasta”, a explicat Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă susţinută marţi împreună cu premierul Marcel Ciolacu, cu ocazia vizitei de lucru a şefului Executivului român în Germania.

El a explicat că va relua discuţiile privind această aderare la Schengen, iar preşedinţia Consiliului UE deţinută de Spania şi-a propus „să aducă schimbare în acest proces, să îl revigoreze”.

„Aşa cum spunea deja domnul prim-ministru, Germania susţine aderarea României pe deplin şi vom relua această poziţie clar şi în viitor şi în ceea ce priveşte condiţiile de îndeplinit de către România şi Bulgaria. Discutăm cu prietenii şi colegii noştri sceptici din Europa, nu doar în cadrul discuţiilor oficiale, ci şi în discuţii semi-oficiale. Este adevărat că preşedinţia Spaniei şi-a propus să aducă schimbare în acest proces, să îl revigoreze.

Nu aş vrea să speculez, însă din punctul meu de vedere şi al viitorului cred că este corect ca România să adere la spaţiul Schengen. Noi toţi, şi reiterez acest lucru, ne dorim ca România să devină membru al spaţiului Schengen. Ţine şi de conceptul echităţii şi al dreptăţii. România şi-a îndeplinit condiţiile tehnice, iar toate rapoartele vorbesc acest limbaj – că România şi-a îndeplinit condiţiile şi obligativităţile tehnice”, a comlpetat Scholz.

Oficialul german a mai precizat că a discutat cu prim-ministrul României despre Summitul NATO de la Vilnius, de săptămâna viitoare, cât şi despre politica de securitate a Flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Oficialul german a mai precizat că a discutat cu prim-ministrul României despre Summitul NATO de la Vilnius, de săptămâna viitoare, cât şi despre politica de securitate a Flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi la Berlin, că a discutat cu Olaf Scholz, cancelarul german, despre un plan de acţiune bilateral, la nivelul celor două executive pe „subiecte de interes strategic şi a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate”.

Şeful Guvernului României a adăugat că discuţiile au vizat şi consolidarea şi dezvoltarea cooperării economice bilaterale, susţinerea procesului de reconstruire a Ucrainei, sprijinul pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Nu în ultimul rând, prim-ministrul Ciolacu i-a mulţumit oficialului german pentru sprijinul oferit în vederea aderării României la spaţiul Schengen.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.