Stiri

„Nu a arătat motivul pentru care l-a uitat acasă”

3 minute necesare pentru a citi articolul

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 03:25

168 citiri

Româncă amendată pentru că a circulat fără bilet, chiar dacă avea abonament: „Nu a arătat motivul pentru care l-a uitat acasă”

Femeia a fost prinsă fără abonament în Cluj-Napoca FOTO Primăria Cluj Napoca

O femeie din Cluj a dat în judecată Compania de Transport Public Cluj-Napoca după ce a fost amendată cu 200 de lei pentru că a circulat fără bilet. Femeia a arătat că avea abonament, dar l-a uitat acasă în ziua respectivă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Cluj-Napoca o femeie amendată cu 200 de lei pentru că „în data de 07.03.2023, ora 09.22, petenta a călătorit fără titlu de călătorie valabil asupra sa” a dat în judecată Compania de Transport Public Cluj-Napoca, cerând anularea sancțiunii pe motiv că în ziua în care a fost sancționată avea abonament valabil (a indicat și numărul abonamentului), dar l-a uitat acasă.

Avertismentul – o sancțiune prea mică

În procesul de la Judecătoria Cluj-Napoca, Compania de Transport Public a cerut menținerea sancțiunii arătând că, potrivit art. 7 lit. a) din HCL nr. 670/10.09.2019, articol în baza căruia a fost aplicată amenda, un călător este sancționat inclusiv pentru faptul că nu are asupra sa un titlu de călătorie valid.

„Constituie contravenţie călătoria fără titlu valabil: fără bilet, abonament de călătorie, card de călătorie contactless, valabil deţinute de către călător asupra sa în timpul efectuării controlului pentru perioada de timp şi linia respectivă, cu bilet nevalidat sau validat necorespunzător, cu bilet falsificat sau modificat în orice fel, fără a avea codul de confirmare a achiziţiei biletului de călătorie prin SMS sau prin aplicaţia 24 PAY, obţinut înainte de urcarea în mijlocul de transport public de călători; cu card de călătorie contactless nevalidat, cu card de călătorie pe care nu există nici un titlu tarifar valabil pentru perioada de timp şi linia respectivă şi se sancţionează cu amendă între 200 şi 500 lei”, este articolul în baza căruia a fost aplicată sancțiunea.

Compania de Transport Public a mai arătat că nu este de acord nici cu transformarea amenzii în avertisment pentru că „un simplu avertisment nu ar fi suficient pentru realizarea scopului preventiv și educativ al sancțiunilor”.

De ce a menținut judecătorul amenda

Judecătoria Cluj-Napoca a menținut amenda de 200 de lei arătând că „petenta nu a contestat faptul că nu avea asupra titlul de călătorie, însă susține că îl deține, iar în ziua respectivă l-a uitat acasă”.

„Prin urmare, sunt întrunite elementele constitutive ale contravenției, petenta într-adevăr săvârșind fapta de care este acuzată, fiind sancționată nu doar fapta de a nu avea un titlu de călătorie, ci inclusiv fapta călătoriei de a nu îl avea asupra sa”, se arată în sentință, care nu este definitivă.

În privința transformării amenzii în avertisment, judecătorul a refuzat cererea arătând că „singurul fapt că l-a uitat acasă nu constituie împrejurări apte să diminueze pericolul social al faptei, de vreme ce chiar legiuitorul a considerat că simpla nevalidare sau simpla împrejurare de a nu deține titlul de călătorie valabil asupra sa, constituie contravenției și este incriminată ca atare”.

„Dacă am admite că uitarea abonamentului acasă exonerează de la plata amenzii a tuturor călătorilor, înseamnă că textul legal nu și-ar mai găsi aplicare, cât timp tocmai fapta de a nu se afla asupra călătorului titlul valabil al călătoriei este faptă contravențională”, a mai explicat judecătorul.

Magistratul care a pronunțat sentința a mai subliniat că „petenta nu a probat sau susținut elemente circumstanțiale care să denote o veritabilă lipsă concretă de pericol social”.

„Nu a arătat care este motivul pentru care l-a uitat acasă, dacă este la prima abatere de acest tip sau alte aspecte care în concret să formeze convingerea instanței că sancțiunea dispusă este disproporționată în cazul concret”, se mai arată în sentința Judecătoriei Cluj Napoca. Hotărârea nu este definitivă.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *