Stiri

polițiștii care nu știu engleză, scoși de pe traseul experților EXCLUSIV

3 minute necesare pentru a citi articolul

Mai mulți experți europeni se află în România pentru a verifica dacă țara noastră îndeplinește condițiile de intrare în Schengen.

Luni, 10 octombrie, au fost în Timiș, unde au controlat Vama Moravița, Poliția de Frontieră, Inspectoratul Județean de Poliție Timiș, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara și Centrul pentru Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanților de Azil din Timișoara. Pe lista de vizite se mai află Arad și București.

Au fost testați inclusiv polițiștii de la rutieră. Ei au fost puși să verifice în sistem o mașină despre care se cunoștea marca și numărul de înmatriculare. Până acum totul a mers foarte bine.

”Culisele” succesului

Surse Ziare.com spun că Ministerul Afacerilor Interne a pus la punct și cel mai mic detaliu ca nu cumva experții de la UE să dea de vreo problemă, fie ea și minoră. S-au asigurat că niciun polițist nu va sta în calea aderării. Însă, în unele cazuri măsurile au fost exagerate.

”E celulă de criză de grad zero la MAI pentru venirea experților Comisiei Europene.

Pe zona de vest a țării, Arad, Timișoara, chiar și Oradea- pentru că există un traseu prestabilit, însă vizitatorii pot să aleagă oricând să își modifice opțiunile – cei care de-a lungul timpului și-au exprimat nemulțumirea cu privire la modul în care vor fi nevoiți să își facă serviciul după aderarea României la Schengen, în sensul că vor avea mai multe atribuții pe aceiași bani, au fost scoși din dispozitive”, a transmis sursa Ziare.com.

Deși nu existau indicii că cineva ar fi avut vreo intenție să protesteze de față cu experții, ”polițiștii respectivi au fost trimiși în libere sau li s-au dat concedii, ori au primit ordine să rezolve situații în birouri”.

Apoi, polițiștii care nu cunosc limba engleză și care își desfășurau activitatea pe traseul experților comisiei, ”au fost înlocuiți cu cei care cunosc bine această limbă”.

De asemenea, tot în vest, au fost mobilizați polițiștii care au avut rezultate foarte bune la testele profesionale pe legislația specifică, proceduri, baze de date etc.

Semnal amplificat cu echipamente împrumutate de la companii private

O altă sursă Ziare.com a confirmat că este o mobilizare și din punct de vedere logistic în zonă.

”Au fost aduse echipamente noi, camioane de 3,5 tone cu antene relee împrumutate de la companii de telefonie și amplasate strategic ca să fie semnal bun peste tot.

Astfel că dacă un membru al CE vine și-i cere polițistului să-i verifice în baza de date o mașină sau o persoană sau să obțină o anumită informație ori să comunice ceva unei echipe, să nu fie probleme pentru că sunt multe zone acolo în care nu există semnal.

Și, într-adevăr, experții i-au testat pe polițiștii de la Rutieră pe care i-au pus să facă verificări în baza de date.

Vulnerabilitate pe ”linia 2” a frontierei

Sursele Ziare.com au mai spus că ”sunt masate trupe suplimentare acolo pentru a putea justifica capacitatea operațională a polițiștilor de a interveni.

Ar fi o mare vulnerabilitate pe ”linia 2” a frontierei. ”Adică nu neapărat a polițiștilor de frontieră, ci pentru Poliția Română privind capacitatea de intervenție a unor riscuri la graniță, în condițiile în care acestea se pot întâmpla nu la frontieră neapărat ci zonele de dinainte de granițe”.

Toată lumea este în serviciu, în vestul țării. Toți polițistii sunt planificați la ore suplimentare.

Există niște forțări artificiale ca totul să pară în regulă”.

Vizita experților CE în România nu este una de evaluare, ci de informare. Votul deciziv privind aderarea la Schengen va fi peste două luni.

Până atunci, probabil vor mai fi făcute vizite structurilor de ordine publică, siguranță, control și apărare din România.

Premierul Olandei, Mark Rutte, ne vizitează miercuri, 12 octombrie, și se va întâlni cu militarii țării sale trimiși în baza de la Cincu.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *