Stiri

Procurorii au facut legatura intre decesele de la Suceava si ilegalitatile petrecute in Spitalul Judetean si DSP

2 minute necesare pentru a citi articolul

Dosarul penal deschis la Suceava saptamana trecuta, dupa ce zeci de medici s-au infectat cu noul coronavirus in Spitalul Judetean, dezvaluie nereguli grave, care au dus la moartea unor pacienti.

Dosarul deschis pe 23 martie a fost declinat la Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava, pe 25, fiind vorba de o infractiune soldata cu moartea unor persoane. Faptele sesizate au fost incadrate intr-o forma agravata a infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor.

In Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost inregistrate decese ale unor pacienti care au fost confirmati pozitiv in urma testarii pentru COVID-19, decese care au avut loc atat anterior datei de 23 martie 2020, cat si ulterior acesteia.

Procurorii informeaza ca exista indicii ca aceste decese sunt in legatura cu activitatea ilicita desfasurata de functionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum si din cadrul Directiei de Sanatate Publica Suceava), aceste persoane nerespectand masurile dispuse de autoritati in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei noului coronavirus, in perioada ianuarie-martie 2020.

Pe 27 martie urmarirea penala a fost extinsa cu privire la fapte sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu si fals intelectual.

Sunt avute in vedere imprejurarile in care s-a realizat testarea pentru infectia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu incalcarea reglementarilor legale, in conditiile existentei unui numar limitat de teste, iar probele recoltate unor angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost inaintate catre laboratoare specializate, in vederea analizarii, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zadarnicind in acest fel activitatile de prevenire si combatere a infectiei virale cu noul coronavirus.

Procurorii spun ca functionari publici din Spitalul Judetean Suceava si Directia de Sanatate Publica Suceava, in exercitarea atributiilor de serviciu, au incalcat reglementarile legale privind izolarea, carantinarea si internarea in unitati medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infectia COVID-19, in sensul ca persoane confirmate pozitiv nu au fost internate in fapt in Sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean Suceava.

Procurorii anunta ca administreaza cat mai rapid toate mijloacele de proba, pentru a clarifica cele intamplate, insa, avand in vedere situatia critica in care se afla municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale sa-si indeplineasca obligatiile de serviciu, fara a fi supuse unor presiuni suplimentare in acest moment.

Autoritatile au decis saptamana trecuta ca Spitalul Judetean din Suceava sa fie inchis, dezinfectat si transformat in spital pentru COVID-19, dupa ce zeci de medici si asistente de la acest spital au fost confirmati cu coronavirus.

Vasile Rimbu, managerul Spitalului Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din Romania, a fost demis, iar sefa DSP Suceava, Silvia Boliacu, a demisionat, saptamana trecuta. La scurt timp a demisionat si Ministrul Sanatatii, Victor Costache.

Intre timp, intregul municipiu Suceava si opt comune din imprejurimi au intrat in carantina.

In ultimele doua zile, cu o noua conducere a DSP Suceava, s-a aflat ca inca 20 de pacienti care au murit in ultimele zile in Spitalul Judetean Suceava erau infectati cu noul coronavirus.

Iar bilantul mortilor creste de la o ora la alta, pe masura ce se face lumina in haosul din acest spital.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Citeste articolul complet pe www.ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *