Marti, 09 Aprilie 2024, ora 15:35
260 citiri
Guvernul României a pierdut recursul în litigiul cu latifundiarul Puiu Popoviciu, conform unei decizii definitive date de instanța supremă în data de 4 aprilie. Omul de afaceri obține, astfel, anularea a două hotărâri de guvern care privesc statutul de proprietate publică al unui teren de peste 200 de hectare din nordul Bucureștiului.
Procurorii anticorupție își bazează acuzațiile împotriva lui Popoviciu, printre altele, pe faptul că terenul din Băneasa se află în domeniul public, scrie marți, 9 aprilie, G4Media. Înalta Curte de Casație și Justiție stabilește că suprafața pe care se află centrul comercial din Băneasa și Ambasada Statelor Unite, printre altele, nu este proprietate publică. Decizia definitivă vine după ce, în iunie 2023, Curtea de Apel București a decis anularea parțială a HG 517/199 și HG 776/1999.
Înalta Curte nu a publicat încă motivarea deciziei. Totuși, decizia din faza de apel îi este favorabilă magnatului, din moment ce curtea reținea că ”ipoteza aparţinerii bunului la domeniul public a fost unul dintre pilonii răspunderii penale” a lui Popoviciu, conform analizei G4Media. Curtea de Apel a decis că ferma Băneasa era în proprietatea privată a statului, prin USAMV, nu în domeniul public.
În decembrie 2012, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a publicat detalii din rechizitoriul prin care omul de afaceri Gabriel-Aurel Popoviciu era trimis în judecată pentru dare de mită, alături de alți inculpați, printre care Ioan Niculae Alecu, fost rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMV). Parchetul anticorupție susținea, la vremea respectivă, că Alecu a adus terenul fermei Băneasa ca aport în natura la capitalul firmei Băneasa investments SA, controlată de Popoviciu.
„În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp”, au subliniat procurorii.
„(…) Acceptarea unei cote de participare de 49 % de către Universitate nu s-a făcut în condiții legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părți a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societății”, a mai spus parchetul.
Popoviciu a fost condamnat în 2017 la 7 ani de închisoare pentru fapte de corupție. În iunie 2023, instanța supremă a decis suspendarea pedepsei și a trimis dosarul la rejudecare, fază în care se află în continuare speța. Omul de afaceri părăsise țara înainte de pronunțarea deciziei din procesul penal. Deși, inițial, fusese reținut în marea Britanie, în 2021, Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de statul român. instanța și-a motivat decizia spunând că procesul penal nu a fost imparțial, iar magnatul a ”suferit o negare completă” a dreptului la un proces corect, scria Agerpres în 2023.
Dosarul penal este judecat la Curtea de Apel București. următorul termen este pe 31 mai.
Articol preluat de la: ziare.com