Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 03:00
357 citiri
Procurorii din Prahova au descoperit o nouă rețea de șpăgari care intermedia relația medic-pacient contra unei sume de bani. Pur și simplu pare că cel mai mare spital din acest județ a fost condus ani la rând de portar, de fochist, de angajați de la serviciul Resurse Umane și, mai nou, de femeia de la registratură.
Ziare.com a scris de-a lungul timpului despre practicile de la poarta Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Contra unei mici atenții date portarului, fochistului sau femeii de la Serviciul Registratură reușeai fie să te angajezi în această unitate medicală, fie să obții accesul mai rapid la un medic specialist, inclusiv să sari peste rând pentru un computer tomograf, pentru analize medicale mai sofisticate sau pentru un diagnostic fals în baza căruia primeai concediu medical. Totul se aranja cu 100-150 de lei, bani care erau împărțiți frățește cu medicii, unii chiar din Unitatea de Primiri Urgențe, considerată secție de elită a oricărui spital.
M.L.P, angajat ca registrator în cadrul Spitalului Județean de Urgență a pretins sume de bani de la diverse persoane pentru facilitarea obținerii de concedii medicale persoanelor interesate sau pentru efectuarea de investigații medicale, se arată în actul de acuzare. Femeia, susțin procurorii, și-a traficat influența reală pe care o avea ca urmare a funcției deținute și promițând astfel că va interveni pe lângă cadrele medicale (medici, asistente medicale, etc) pentru soluționarea favorabilă a solicitărilor acestor persoane.
Astfel a fost interceptată că cerea de la un pacient 150 de lei pentru a-l ajuta să ajungă la medic pentru un computer tomograf. Aceeași suma i-a cerut unui alt pacient pentru analize de sânge și investigații la plămâni, urmând ca analizele medicale să fie folosite cu ocazia încheierii unei cununii civile. 75 lei pentru a interveni și determina un medic de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, în vederea eliberării unui concediu medical valabil. ”Pacientul” pur și simplu nu voia să meargă a doua zi la serviciu schimbul doi și a luat legătura cu fata de la Serviciul Registratură, pe care o cunoștea, și i-a cerut acest serviciu contra unui cost de 200 de lei de la o altă pentru a interveni la cadre medicale de la același spital din Ploiești în vederea obținerii a 2 concedii medicale ”ambele pe timp lung” etc.
Prinsă ”pe interceptări”, angajata de la Registratură și-a recunoscut faptele și a acceptat să facă un acord de recunoaștere a vinovăției în baza căruia a fost condamnată printr-o sentință a Tribunalului Prahova, din 18 octombrie 2023, la 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influență și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Din actele dosarului reiese că femeia nu mai lucrează la serviciul Registratură, dar continuă să fie angajata Spitalului Județean de Urgență Ploiești unde lucrează ca infirmieră.
Este al patrulea angajat al acestei unități medicale prins de procurorii prahoveni care au supravegheat luni de zile găinăriile din curtea SJU Ploiești. Primii care au căzut în capcana procurorilor au fost un fochist și un infirmier. Aceștia intermediau angajări în spital în perioada pandemiei, dar obțineau, contra cost evident, și certificate care atestau în fals vaccinarea anti-COVID-19. Următorul pe listă a fost paznicul spitalului care făcea legătura între pacienți și medicii de la UPU pentru obținerea unor diagnostic false pentru concedii de odihnă. În permanență micile șpăgi, uneori și de 50 de lei, erau împărțite cu medicii.
De altfel, procurorii prahoveni au disjuns cauza și fac acum cercetări și asupra unor doctori de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, suspecți că au primit mită.
Articol preluat de la: ziare.com