Stiri

Un bărbat care tăia un proiectil de război cu flexul a murit în chinuri groaznice. Ancheta penală trenează de aproape 3 ani

2 minute necesare pentru a citi articolul

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 05:03

336 citiri

Autoritățile judiciare nu au reușit de aproape 3 ani să lămurească condițiile și să găsească vinovații pentru un accident mortal ce a avut loc în incinta unei firme din Alba.

Explozia unei bombe de război, dată la fier vechi de către o unitate militară, a dus la decesul unui bărbat.

Acesta tăia cu flexul un proiectil în care au rămas urme de explozibil a murit pe loc sfârtecat în urma suflului exploziei. Accidentul a avut loc pe data de 28 ianuarie 2020, în incinta punctului de lucru din localitatea Pianu de Jos al unei firme care desfăşoară activităţi de colectare a fierului vechi.

Ancheta penală a trenat, dosarul fiind plimbat pe la trei structuri de parchet: Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și, din iunie 2022, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

În prezent, dosarul este în lucru la polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Procurorii care au cercetat cauza până aucm au întocmit un cerc de trei suspecți: doua persoane și o firmă. Se fac cercetări pentru infracţiunea de nerespectare a materiilor explozive și ucidere din culpă.

20 de tone de muniție dezafectată

În curtea în care aveau loc şi activităţi de dezmembrare a unor proiectile se aflau circa 20 de tone de astfel de muniţie de război dezafectată ce a fost achiziţionată legal, cu acte, inclusiv buletine de ”delaborare” (procesul de dezamorsare a muniţiei), cu menţiunea ”Bun de topit”, de la o firmă din Timiş, cu punct de lucru în Drobeta Turnu Severin.

Firma colecta muniţie dezamorsată de la mai multe unităţi militare din ţară. Proiectilul ucigaş nu era, însă, golit integral de substanţa explozivă din interior. În momentul în care muncitorul de 43 de ani a încercat să îl taie cu un flex, muniția de război a explodat şi i-a provocat decesul instantaneu.

Un al doilea muncitor, de 52 de ani, a scăpat cu viaţă pentru că se afla la câţiva metri de colegul său. Cei doi bărbaţi lucrau ”la negru” pentru firma de colectare a fierului vechi şi, din acest motiv, societatea a fost amendată cu suma de 40.000 de lei de către ITM Alba.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *