Travel

De ce suedezii nu vorbesc cu străinii / Discuțiile mărunte sunt considerate inutile / Un orășel din nord a lansat campania „Spuneți bună ziua” 

2 minute necesare pentru a citi articolul

În Suedia, discuțiile ocazionale sunt considerate inutile, deoarece conversația este folosită pentru schimbul de informații reale și semnificative. În multe culturi, începerea unei conversații cu un străin este o normă și ar putea duce chiar la o prietenie în devenire. Dar nu și pentru suedezi, scrie BBC.

Aici, discuțiile mărunte sunt considerate inutile și sunt denumite kallprat („discuții la rece”) sau dödprat („discuții moarte”). Pentru a evita să ajungă în astfel de situații, mulți suedezi au făcut o artă din evitarea contactului vizual cu străinii și cunoscuții pe care i-ar putea întâlni pe stradă, uitându-se în schimb la telefoane sau holbându-se la vitrinele magazinelor. Pentru suedezi, scopul conversației este de a schimba informații semnificative, iar angajarea în discuții fără scop pur și simplu nu a fost apreciată – până acum.

În ultimele patru săptămâni, Luleå, capitala de 80.000 de locuitori a celui mai nordic comitat din Suedia, a încurajat locuitorii să se salute unii pe alții în cadrul unei campanii oficiale numită în mod corespunzător „Säg hej” („Spuneți bună ziua”). Orașul este situat atât de departe în nord încât locuitorii au doar trei ore de lumină naturală în toiul iernii, ceea ce poate contribui la reputația lor de a fi rezervați. De fapt, oamenii din Luleå sunt cunoscuți pentru faptul că vorbesc atât de puțin unii cu alții încât cuvântul „da” este adesea înlocuit cu o respirație scurtă. Prin urmare, oficialii speră ca această campanie să ajute la ridicarea stării de spirit a localnicilor – în special a celor care se simt singuri.

„Să-ți saluți vecinii este un lucru mărunt, dar cercetările arată că acesta poate contribui la crearea de legături sociale și are un impact pozitiv asupra sănătății, siguranței și stării de bine”, au scris oficialii orașului.

Dincolo de Luleå, vizitatorii din Suedia care încearcă să înceapă o conversație informală cu un comerciant sau un chelner, chiar și cu salutul local „hej”, riscă să primească drept răspuns un „hej” plat, adesea cu un subtext de ușoară iritare sau neîncredere. Experții spun că această rezervă s-ar putea datora faptului că Suedia este o țară slab populată, într-un peisaj relativ vast, în care, timp de sute de ani, oamenii s-au obișnuit să vorbească rar cu cei din afara cercului lor apropiat.

O altă ipoteză este că această aversiune față de conversație ar putea fi legată de nivelurile relativ scăzute de imigrație în Suedia până în anii 1960. Expunerea minimă la alte culturi a însemnat, din punct de vedere istoric, că suedezii au fost mai puțin predispuși să adopte această practică total nesuedeză.

Cu toate acestea, în ciuda exteriorului lor aparent rece, suedezii vor fi aproape întotdeauna politicoși și prietenoși, deși într-un mod cu totul diferit față de cei din culturi mai vorbărețe.

Într-o țară care prețuiește simplitatea și practicitatea, este mai bine să nu vorbești fără un motiv.



Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.