Marti, 11 Octombrie 2022, ora 01:22
448 citiri
Oamenii de știință de la Universitatea Liverpool din Marea Britanie, care au efectuat un amplu studiu prezentat pe 10 octombrie 2022 la United European Gastroenterology Week, atrag atenția asupra pericolului mai multor boli.
Experții au constatat că în ultimele două decenii există o creștere alarmantă a numărului de boli digestive în Europa, inclusiv România, începând cu anul 2000.
Aceste afecțiuni includ bolile hepatice, pancreatita, boala de reflux gastroesofagian, gastrita și tulburările vasculare intestinale. În plus, incidența și ratele mortalității pentru toate formele de cancere digestive au crescut cu 26%, respectiv cu 17%, în perioada 2000-2019, potrivit News Medical.
Raportul identifică faptul că bolile digestive afectează peste 300 de milioane de oameni din Europa și zona mediteraneană, iar costurile economice asociate sunt substanțiale. Studiul a constatat că incidența și prevalența multor boli digestive sunt cele mai mari în rândul tinerilor și vârstnicilor.
Un nou fenomen neobișnuit descoperit: Ceva neștiut din aer ne îmbolnăvește
S-a dovedit că incidența și mortalitatea standardizate în funcție de vârstă au crescut pentru cancerul hepatic și pancreatic în majoritatea țărilor europene începând cu anul 2000, consumul de alcool, obezitatea și alți factori modificabili ai stilului de viață identificați ca contribuitori cheie la o mare parte din povara generală a acestor boli digestive.
Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, care au efectuat studiul în numele UEG, au observat tendințe în creștere în sarcina bolilor digestive din cauza indicelui de masă corporală (IMC) ridicat pe întreg continentul.
Și, în timp ce s-au făcut unele progrese în ceea ce privește reducerea poverii atribuite alcoolului începând cu anul 2000, consumul de alcool rămâne o contribuție majoră la povara bolii.
„Povara de sănătate, economică și socială a bolilor digestive crește într-un ritm alarmant”, spune Helena Cortez-Pinto, președintele UEG. „Sistemele și economiile noastre de sănătate se află deja într-o stare fragilă și sunt necesare acțiuni urgente pentru a aborda aceste sarcini, prin educație publică, modularea alegerilor de stil de viață și cercetare, pentru a inversa aceste tendințe alarmante”.
Avertisment global privind cancerul: Va face ravagii în lume, crescând cu 55%. Care sunt cauzele
Potrivit raportului, dacă, în cele 31 de țări europene, mortalitatea prematură legată de bolile digestive ar putea fi redusă cu 25%, atunci economiile estimate din prevenirea pierderilor de productivitate s-ar ridica la un total de 11,4 miliarde de euro (în 2019). Aceasta crește la 22,8 miliarde EUR și la 34,2 miliarde EUR pentru reduceri de 50% și, respectiv, 75%.
Povara bolilor digestive, măsurată prin anii de viață ajustați în funcție de dizabilități (DALY), tinde să fie mai mare în țările din Europa Centrală și de Est în comparație cu Europa de Vest și de Sud, în special pentru bolile hepatice cronice, pancreatită, gastrită și duodenită, tulburări vasculare intestinale și boala ulcerului.