Marti, 23 Aprilie 2024, ora 18:23
46 citiri
Banala păpădie se dovedește a fi un medicament eficace pentru prevenirea și tratarea bolilor de ficat și de rinichi. Efectele sale sunt cunoscute din timpuri străvechi, planta fiind originară din zona Europei și a Asiei Mici. În Antichitate, frunzele de păpădie erau folosite în salate pentru gustul lor ușor picant. Frunzele de păpădie pot fi adăugate și în mâncarea de spanac, sub formă de condiment, dar cel mai frecvent sunt utilizate pentru prepararea ceaiului.
Efecte benefice
Păpădia este una din plantele cu un puternic efect antitoxic și depurativ din natură. Părțile ei, fie frunze, tulpini sau rădăcini, au roluri importante în detoxifierea organismului, reglarea tranzitului intestinal și creșterea tonusului muscular. De asemenea, frunzele ei, consumate primăvara, aduc un important aport de vitamine în organism.
Secretele ceaiului de păpădie
Ceaiul de păpădie se dovedește a fi o armă eficientă în stimularea funcțiilor ficatului și rinichilor, crescând secreția de bilă și de urină. De asemenea, ajută și la reducerea durerilor reumatice. Bolnavii de reumatism pot încerca împachetări cu rădăcină de păpădie aplicate pe încheieturile dureroase.
Prepararea ceaiului
După culegerea frunzelor proaspete de păpădie și tocarea lor, ceaiul poate fi oricând preparat. Adaugă două linguri de păpădie la o cană de apă clocotită și fierbe mixtura aproximativ un minut.
Un tratament complet durează șase săptămâni, timp în care este recomandat să bei două căni pe zi. Pentru a suplimenta efectul tratamentului, consumă săptămânal și câte o salată de frunze de păpădie cu sare și ulei de măsline.
Împachetarea cu păpădie
Peste trei lingurițe de rădăcini de păpădie, toarnă puțină apă fiartă. Zdrobește rădăcinile plantei până când obții o pastă și aplic-o pe o pânză. Înfășoară-ți încheietură dureroasă cu aceasta și acoperă cu un prosop gros pentru a păstra cât mai multă căldură cataplasmei.
Sirop de păpădie
Toarnă o cană de apă fierbinte peste două lingurițe de frunze și alte două de rădăcini tocate. Fierbe întreaga compoziție timp de un minut. Acoperă vasul cu un capac și lasă-l 15 minute, apoi strecoară sucul. Amestecă apoi cu 140 de grame de zahăr și fierbe-l la foc mic până când devine sirop. Lasă siropul să se răcească și consumă câte o linguriță pe zi. Are efect în caz de indigestie, gastrită hipoacidă, dischinezie biliară și constipație, ca și în fortifierea organismului.
Medicament anti-cancer
În China, o varietate a păpădiei este folosită pentru a preveni apariția unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul la sân, de exemplu, dar și a altor boli. Printre acestea se numără hepatita și diverse afecțiuni ale glandelor mamare, iritații sau probleme în alăptare.
La ce foloseau păpădia strămoșii noștri
Medicina populară recomandă folosirea plantei împotriva constipației, pentru curățarea sângelui, la tratarea hemoroizilor, în cazuri de inflamație a vezicii urinare, de hidropizie și diabet. Rădăcină era folosită și pentru distrugerea viermilor intestinali. Întreagă plantă, amestecată cu miere și zer de lapte, este folosită în tratarea eczemelor.
Articol preluat de la: ziare.com