Din ce în ce mai des se pune problema efectelor nocive pe care deodorantele și antiperspirantele din comerț le au asupra sănătății noastre.
Folosirea deodorantelor antiperspirante prezintă două mari riscuri pentru sănătate, deoarece compușii pe bază de aluminiu blochează glandele sudoripare. Astfel, procesul natural de detoxifiere a organismului prin transpirație este afectat. În plus, aluminiul poate crește riscul de cancer, în special cel mamar, dar și de Alzheimer sau alte boli neurologice.
Substanțe nocive în deodorantele din comerț
Parabenii (conservanții) și ftalații (parfumul) din deodorante sunt substanțe estrogenice care perturbă sistemul endocrin, adică interacționează cu producția de hormoni din organism.
Potrivit studiului „Să învățam să gândim în termeni chimici”, realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), 77% dintre deodorantele tip roll-on analizate conțin substanțe perturbatoare ale sistemului endocrin și substanțe alergenice.
Totodată, studiul mai indică faptul că 29% dintre produsele analizate conțin BHT, o substanță cu potențial carcinogen, în vreme ce 23% dintre aceleași produse analizate conțin clorhidrat de aluminiu, o substanță cu potențial toxic asupra creierului.
Din acest motiv, mulți oameni iau în considerare deodorantele simple și naturale, care pot fi făcute și acasă.
Cum prepari un deodorant la tine acasă
Înainte de orice, trebuie amintită importanța igienei personale când vine vorba de eliminarea mirosurilor neplăcute provocate de transpirație. Curățarea cu apă și săpun a subrațului trebuie făcută în fiecare dimineață și de fiecare dată când facem un efort fizic susținut. Transpirația proaspătă nu miroase, acest lucru se întâmplă doar atunci când intră în interacțiune cu bacteriile de pe piele.
Pentru a fi siguri că deodorantul pe care îl folosim nu este nociv pentru sănătate, putem apela la câteva rețete simple. Acestea ne ajută să ne facem singure acasă propriul deodorant din ingrediente naturale.
Rețetă deodorant spray lichid
Un deodorant spray lichid nu este eficient doar împotriva mirosului de transpirație, ci joacă și rolul de supliment mineral și asta pentru că este bazat pe ulei de magneziu.
Ingrediente: 20 picături extract uleios din plante, 20 picături ulei de magneziu, 1/4 linguriță sare de lămâie, 1/2 linguriță alcool de 96 de grade
Pentru parfum citric: 5 picături ulei esențial de arbore de ceai, 5 picături ulei esențial de roiniță, 10 picături ulei esențial de lămâie
Pentru parfum floral: 5 picături ulei esențial de salvie, 5 picături ulei esențial de lavandă, 10 picături ulei esențial de mușcate.
Mod de preparare: Într-un pulverizator de 100 ml, adaugați uleiurile, sarea de lămâie și alcoolul. Agitați că să se amestece. Adaugați apoi uleiul de magneziu, puțin cate puțin, agitând pentru omogenizare.
Acest spray se păstrează la loc întunecat și răcoros, ferit de razele soarelui. Este indicat să îl folosiți cel mult șase luni după preparare.
Extractul uleios poate fi făcut în casă, punând plantele la alegere la macerat în ulei de măsline timp de 2-3 săptămâni. Uleiurile esențiale sunt special alese pentru a avea, pe lângă miros plăcut, și acțiune antibacteriană.
Bicarbonatul de sodiu, ingredientul de bază pentru atiperspirantele cremă sau solide
Variantele pe bază de bicarbonat de sodiu sunt antiperspirante naturale foarte eficiente. Aflat în aproape orice gospodărie, bicarbonatul și-a dovedit eficiența și în combaterea mirosului neplăcut generat de transpirație pe piele. Iată câteva rețete pe bază de bicarbonat de sodiu, pentru toate gusturile și tipurile de piele:
Deodorant de corp cu unt de shea
Ingredinte: 3 linguri ceară de albine, 6 linguri ulei de cocos cosmetic, 3 linguri unt de shea, 3 linguri amidon alimentar, 3 linguri bicarbonat de sodiu, 10 picături ulei esențial (după preferințe)
Mod de preparare: Ceara de albine se topește la bain-marie, într-un vas ceramic. Adaugăm uleiul de cocos și untul de shea, amestecând ușor, până se topesc și se omogenizează. Separat se amestecă pudrele – amidonul și bicarbonatul. Se toarnă ușor uleiurile topite peste pudre și se amestecă până se obține o compoziție cremoasa în care se adaugă uleiul esențial ales pentru aroma. Cremă obținută se pune într-un într-un recipient de plastic și se lasă la frigider câteva ore înainte de aplicare. Se păstrează la frigider pentru a-și menține consistenta și proprietățile.
Deodorant cu ulei de cocos
Ingrediente: o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu, o lingură și jumătate de amidon, 5 linguri de ulei de cocos, 10 picături de ulei esențial, după preferințe.
Mod de preparare: Uleiul de cocos este solid dacă stă la o temperatură mai mică de 24 de grade, așa că trebuie pus într-un bol de porțelan deasupra unui vas cu apă fierbinte, pentru a-l lichefia. După aceea se adaugă bicarbonatul și amidonul, se amestecă bine până când se dizolvă, iar la final se pun cele 10 picături de ulei esențial. Compoziția se pune la frigider într-un recipient de plastic.
Deodorant cu ulei de jojoba
Ingrediente: o lingură de ceară de albine, o lingură ulei de jojoba, o lingură de bicarbonat de sodiu, câteva picături de uleiuri esențiale în funcție de aromele preferate.
Modul de preparare este identic cu cel de la rețetele prezentate anterior.
Articol preluat de la: ziare.com